Kakav je kvalitet vaše veze?

0
Malo je darova koje partneri mogu da daju jedno drugom kao što je radost koja se javlja kada čovek oseti da ga neko poznaje i razume - napisao je Džon Gotman, a naša stručna saradnica objašnjava na koji način možete da utvrdite kvalitet vašeg emotivnog odnosa
Dejvid i Viktorija Bekam, foto: Guliver, Shutterstock
Dejvid i Viktorija Bekam, foto: Guliver, Shutterstock

Brak ili dugotrajna ljubavna veza prirodno prolaze kroz brojne faze i izazove koji uslovljavaju mogućnost nastanka krize. Izazovi su sve promene u spoljnom svetu, veliki događaji koji menjaju život (selidba, proširenje porodice, odlazak dece iz kuće i slično), ali i one unutrašnje koje se neminovno dešavaju tokom životnog razvoja svake osobe (roditeljstvo, napredovanje ili gubitak posla, bolest i slično). Problemi nastaju kada partneri suočeni s ovim izazovima zaborave jedno na drugo ili su toliko izgubili kontakt da ih iznenade reakcije osobe s kojom žive i koju su mislili da poznaju.

VELIKE PROMENE

Istraživanja pokazuju da u situaciji kao što je rođenje deteta, iako je to događaj koji će svi nazvati najsrećnijim u životu, čak 67 odsto parova doživi pad u kvalitetu emotivnog odnosa. Ono što je možda zanimljivije od toga jeste pitanje šta se dešava sa ostalih 33 odsto koji, uprkos promeni s kojom se suočavaju, zadržavaju sklad i zadovoljstvo. Džon Gotman, stručnjak za partnerske odnose, poznat po tome što je razradio metodologiju predviđanja verovatnoće razvoda sa tačnošću od čak 91 odsto, bavio se parovima koji uprkos teškoćama ipak opstaju. On smatra da svaka velika promena navodi par na novi put koji je teško proći ako ne postoje detaljne i usklađene ljubavne mape. Po njegovim rečima, u takvim mapama sadržana su sva saznanja koja imamo o partneru i ona nam pomažu da zamislimo i doživimo sliku njegovog/njenog unutrašnjeg sveta.

Dejvid i Viktorija Bekam: Ljubav na stalnom testu

Bviši fudbaler Dejvid Bekam na stalnoj je proveri kvaliteta svoje emotivne veze sa Viktorijom Bekam. Naime, bivša Spajsica obožava da proverava kakav je njihov odnos i da li je sve savršeno kada su njihove emocije u pitanju. Neretko ga isputuje, ali i na sve moguće načine pokušava da ispravi eventualne nedostatke.

Piše: Iva Branković, porodični psihoterapeut

www.psiholoskikutak.com

 

Priredila: Ksenija Konić

 

makonda-tracker