Kelj - savršen antioksidant

0
Ovo povrće iz porodice kupusa izrazito je zdravo i prepuno potrebnih vitamina, ali ipak treba voditi računa kako se konzumira jer za neke hronične bolesti nije preporučljiv
foto: Stockfood
foto: Stockfood

Kelj je zeljasto, zeleno povrće koje pripada porodici kupusnjača u koju spadaju prokelj i kupus. Siromašan je kalorijama pa u 100 g ima samo 50 kcal / 209 kJ od toga 3,3 odsto  proteina, 0,7  odsto masti i 10 odsto ugljenih hidrata, ali je izuzetno bogat mineralima i vitaminima. Od minerala, izvrstan je izvor mangana, kalcijuma, gvožđa, i magnezijuma. Kelj je inače sjajan izvor vitamina C, u sirovom obliku ga ima 120 mg, a u kuvanom čak 41 mg, bogat je vitaminom K, a sadrži i vitamine B kompleksa. Bogat je i karotenoidima, beta karotena ima 9,3 mg, a luteina i zeaksantina 40 mg. Kelj se izdvaja iz porodice kupusa kao kvalitetna namirnica koja može preventivno da deluje protiv raka. Karotenoidi, kojima kelj obiluje, moćni su antioksidanti koji štite ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala. Poput filtera sprečavaju štetne uticaje UV zračenja na oči, štiteći ih od makularne degeneracije i katarakte. Studije pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima pojačava delovanje imunološkog sistema, a vitamin A, kojim je ovo povrće takođe bogato, smanjuje rizik od razvoja katarakte i do 50 odsto, a bitan je i za normalnu funkciju reproduktivnih organa i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija. Značajan je i kod održavanja epitelnih i mukoznih tkiva (u plućima, dušniku, koži, usnoj duplji i probavnom sistemu), za rast i razvoj kostiju. Da bi se potpuno iskoristio sadržaj karotenoida, hranu koja ih sadrži treba jesti sirovu ili lagano kuvanu.

 

DIJETETSKI PROIZVOD

Takođe, u kelju nalazimo goitrogene koji uzrokuje smetnje u radu štitne žlezde. Kuvanjem se smanjuje količina ove tvari, ali naučnicima još nije poznato koje količine uzrokuju probleme kod osoba sa oštećenom štitnom žlezdom. Dijetetska vlakna u kelju imaju korisnu ulogu u probavi, održavaju normalan nivo holesterola, šećera, regulišu rad creva i održavaju njihovu mikrofloru. Ona povećavaju i nivo insulina sprečavajući tako razvoj dijabetesa tipa 2, te daju osećaj sitosti. Smanjuju rizik od raka debelog creva i hemoroida jer ubrzavaju transport kroz debelo crevo. Potrebe za dijetetskim vlaknima veće su kod konstipacije, hemoroida, visokog nivoa šećera i holesterola.

Kiš od kelja


Sastojci:

300 g brašna 
kesica kvasca 
100 ml mleka 
125 g krem sira
3 jaja
4 kašike ulja
2 kašike seckanih lešnika (kikirikija)
500 g kelja
glavica luka
kašika putera
250 g gauda sira
so
biber

mlevena paprika

Priprema:

Umesiti testo od brašna, kašičice soli, kvasca, mleka, krem sira, 1 jajeta, ulja i lešnika. Pokriti ga i ostaviti 45 minuta na toplom mestu da naraste. Iseckati kelj na rezance i blanširati ga 4 minuta, isprati ga pod česmom i dobro iscediti. Iseći luk na kriške i propržiti ga na puteru. Izrendati sir. Razmutiti jaja, posoliti, pobiberiti i dodati mlevenu papriku. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Izmesiti testo i obložiti okvir za kolače (prečnika 26 cm). Staviti kelj, luk, gaudu i preliti jajima. Peći 30 - 40 minuta.

 

 

Givnet Paltrou: Kelj je omiljeni obrok

Glumica Gvinet Paltoru obožava da konzumira zdravu hranu. Dnevno ima jedan kuvani obrok, a bar dva put nedeljno jede kuvani kelj. Kada je ishrana u pitanju, zeleno povrće je na njenoj listi prioriteta, a trudi se da joj te zdrave navike nikada ne dosade. Upravo zbog toga šarmantna glumica uspeva da održi savršenu liniju, a nedavno je proglašena za jednu od najseksepilnijih žena Holivuda.

makonda-tracker