Kajsija - borac za imuni sistem

0
Narandžasti plod ovog voća može da se konzumiran presan, a neretko se koristi i kao osnovni sastojak u spravljanju džemova i sokova, za zaštitu od infekcija, jačanje zuba i kostiju...
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Plod kajsije veoma je hranljiv i lekovit, a u sebi sadrži najviše vitamina C, kompleks vitamina B i beta-karoten. Od minerala ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i gvožđa. Kajsija je veoma zahvalna za podizanje imunog sistema i odlično utiče na varenje, naročito ako se konzumira pre obroka. Zanimljivo je da zdravi ljudi mogu da je jedu u svakom obliku, ali ona se ne preporučuje dijabetičarima. Zbog velikog sadržaja kalijuma i male količine natrijuma, povoljno utiče na snižavanje holesterola, ali blagotvorno deluje i kod osoba sa bolesnim srcem i povišenim krvnim pritiskom. Plod kajsije koristi se i u kuhinji, a koštica može da bude i zamena za badem. Pored toga, ovo voće bogato je fosforom i magnezijumom koji su neophodni organizmu za aktivan rad mozga i poboljšanje pamćenja, a takođe povećavaju hemoglobin u krvi i pomažu kod anemije. 

KAO MEDIKAMENT

Zbog velikog sadržaja kalijuma i male količine natrijuma, kao i uticaja na sniženje lošeg holesterola, kajsija je blagotvorna kod osoba sa bolesnim srcem i povišenim krvnim pritiskom. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta pre obroka, dobro utiče na varenje, a zbog gvožđa trebalo bi da se nađe na jelovniku kod onih koji pate od malokrvnosti. Svež sok od kajsija korišćen je kod groznice, kožnih bolesti i opekotina. Zbog istanjenog ozonskog omotača, uticaj kajsije na zaštitu kože od dejstva sunca i njenog starenja izuzetno je aktuelan. Plod ovog voća ne samo da je ukusan i osvežavajući, već i ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

U KOZMETICI

Od kajsije se prave brojne kreme za lice i negu kože. Takođe, ona povoljno utiče na regeneraciju vlasi kose, a cvet se koristi za proizvodnju nekih vrsta parfema.

 

Knedle od griza sa sosom od kajsija


 

Vreme pripreme: 60 minuta // cena: 700 din //  4 osobe

 

Sastojci:

- 250 ml mleka

- kašičica rendane kore limuna

- so

- 80 g pšeničnog griza

- 1 jaje

- 1 konzerva kajsija (425 g)

- kašika meda

- 50 g maslaca

- 70 g krupno mlevenog badema

- 3 kašike šećera u prahu

Priprema:

Skuvajte mleko sa limunovom korom i malo soli. Uspite griz i mešajte dok se ne skuva (ili smanjite vatru i poklopite da se potpari). Umućeno jaje umešajte u masu sa grizom i ostavite da se ohladi. Kajsije sa sokom i medom izmiksajte štapnim mikserom. Od mase sa grizom napravite 10 knedlica i pažljivo ih spustite u malo posoljenu slanu vodu koja vri. Na umerenoj vatri kuvajte 5-10 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih i ostavite da odstoje na kuhinjskoj salveti. Maslac zagrejte u tiganju i u njemu propržite krupno mleveni badem. Dodajte knedlice i kratko ih propržite. Knedlice pospite šećerom u prahu i servirajte sa sosom od kajsija.

 

DŽEJMI OLIVER: Kombinacija slatko-slanog

Jedan od najpoznatijih britanskih kuvara, Džejmi Oliver, obožava da kombinuje slatke i slane recepte. U njegovom kuvaru neretko se pojavljuje kajsija, ali kako ističe, najviše voli da pravi kolač od od ovog voća i pistaća. Takođe, Džejmi često griluje kajsiju i od nje pravi razne soseve, ali i umake.

 

 

Priredila: Ksenija Konić

 

makonda-tracker