Plod kajsije veoma je hranljiv i lekovit, a u sebi sadrži najviše vitamina C, kompleks vitamina B i beta-karoten. Od minerala ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i gvožđa. Kajsija je veoma zahvalna za podizanje imunog sistema i odlično utiče na varenje, naročito ako se konzumira pre obroka. Zanimljivo je da zdravi ljudi mogu da je jedu u svakom obliku, ali ona se ne preporučuje dijabetičarima. Zbog velikog sadržaja kalijuma i male količine natrijuma, povoljno utiče na snižavanje holesterola, ali blagotvorno deluje i kod osoba sa bolesnim srcem i povišenim krvnim pritiskom. Plod kajsije koristi se i u kuhinji, a koštica može da bude i zamena za badem. Pored toga, ovo voće bogato je fosforom i magnezijumom koji su neophodni organizmu za aktivan rad mozga i poboljšanje pamćenja, a takođe povećavaju hemoglobin u krvi i pomažu kod anemije.
KAO MEDIKAMENT
Zbog velikog sadržaja kalijuma i male količine natrijuma, kao i uticaja na sniženje lošeg holesterola, kajsija je blagotvorna kod osoba sa bolesnim srcem i povišenim krvnim pritiskom. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta pre obroka, dobro utiče na varenje, a zbog gvožđa trebalo bi da se nađe na jelovniku kod onih koji pate od malokrvnosti. Svež sok od kajsija korišćen je kod groznice, kožnih bolesti i opekotina. Zbog istanjenog ozonskog omotača, uticaj kajsije na zaštitu kože od dejstva sunca i njenog starenja izuzetno je aktuelan. Plod ovog voća ne samo da je ukusan i osvežavajući, već i ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
U KOZMETICI
Od kajsije se prave brojne kreme za lice i negu kože. Takođe, ona povoljno utiče na regeneraciju vlasi kose, a cvet se koristi za proizvodnju nekih vrsta parfema.
Knedle od griza sa sosom od kajsija
Vreme pripreme: 60 minuta // cena: 700 din // 4 osobe
Sastojci:
- 250 ml mleka
- kašičica rendane kore limuna
- so
- 80 g pšeničnog griza
- 1 jaje
- 1 konzerva kajsija (425 g)
- kašika meda
- 50 g maslaca
- 70 g krupno mlevenog badema
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema:
Skuvajte mleko sa limunovom korom i malo soli. Uspite griz i mešajte dok se ne skuva (ili smanjite vatru i poklopite da se potpari). Umućeno jaje umešajte u masu sa grizom i ostavite da se ohladi. Kajsije sa sokom i medom izmiksajte štapnim mikserom. Od mase sa grizom napravite 10 knedlica i pažljivo ih spustite u malo posoljenu slanu vodu koja vri. Na umerenoj vatri kuvajte 5-10 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih i ostavite da odstoje na kuhinjskoj salveti. Maslac zagrejte u tiganju i u njemu propržite krupno mleveni badem. Dodajte knedlice i kratko ih propržite. Knedlice pospite šećerom u prahu i servirajte sa sosom od kajsija.
DŽEJMI OLIVER: Kombinacija slatko-slanog
Jedan od najpoznatijih britanskih kuvara, Džejmi Oliver, obožava da kombinuje slatke i slane recepte. U njegovom kuvaru neretko se pojavljuje kajsija, ali kako ističe, najviše voli da pravi kolač od od ovog voća i pistaća. Takođe, Džejmi često griluje kajsiju i od nje pravi razne soseve, ali i umake.
Priredila: Ksenija Konić