Grejpfrut je nastao prirodnim ukrštanjem narandže i pomelo biljke. Zanimljivo je da samo polovina ovog citrusa obezbeđuje dnevne potrebe za vitaminom C, dobar je izvor biljnih vlakana i vitamina A, kao i kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, cinka, bakra i gvožđa. Sočan plod ima dodatnu vrednost jer stvara osećaj sitosti, za uzvrat ima vrlo malo kalorija i podstiče brzo izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Ovo voće odličan je saveznik u dijetama, a pojedini naučnici smatraju i da smanjuje nivo insulina u krvi. Grejpfrut, pogotovo crveni, može da pomogne u snižavanju holesterola. Redovna porcija soka od grejpa za vreme stresnog perioda jača imuni sistem i štiti od prehlade. Ipak, naučno je dokazano da ukoliko uzimate lekove za snižavanje pritiska, antidepresive, citostatike ili antibiotike, iz ishrane obavezno treba da izbacite grejpfrut u svim oblicima jer višestruko pojačava dejstvo medikamenata.
AROMATERPIJA
Eterično ulje grejpfruta dobija se ceđenjem kore ploda i ima svež citrusni miris. U aromaterapiji koristi se pre svega zbog svog antidepresivnog i tonizirajućeg dejstva. Ublažava bolove, naročito u slučajevima migrena nervnog porekla, dok sok ovog ploda blagotvorno utiče na razbijanje celulita čak i u sastavu brojnih kozmetičkih perparata.
U KOZMETICI
Malo je poznato da je ovo voće odlično kada je reč o nezi kože. Naime, kako sadrži mnogo vitamina C, ono epiderm čini elastičnijim. Takođe, korišćenjem ovog citrusa možete smanjiti tamne fleke na kolenima i laktovima tako što ćete pomešati sok sa šećerom i istrljati željenu površinu.
Salata od maslačka i grejpfruta
Vreme pripreme: 2 časa, cena 500 din, osobe 4
Sastojci
4 šake listova maslačka
1 limun
2 kašike maslinovog ulja
2 crvena grejprfruta
1 krastavac
so, biber
Priprema:
Dobro oprati maslačak i izmešati ga sa solju, biberom, uljem i limunovim sokom. Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i duže. Ukloniti koru i opnu sa svake kriške grejpa. Oljuštiti krastavac i iseći ga na kolutove. Izmešati grejpfrut i krastavac sa maslačkom i servirati.
Dijeta sa grejpom
Pop pevačica i glumica Dženifer Lopez mnogo pažnje posvećuje svom izgledu, pa je tako tokom cele godine na redukovanoj ishrani. Naime, latino diva se već godinama pridržava dijetetske ishrane koja podrazumeva da pre svakog obroka pojede polovinu grejpfruta i na taj način utoli glad, ubrza metabolizam, ali i u svoj organizam unese dovoljnu količinu vitamina.
Priredila: Ksenija Konić