Sir savršen uz svaki obrok

0
Sir je izvor proteina mleka, uz različita jela omiljen je na većini trpeza, a kao proizvod velike nutritivne vrednosti namenjen je svim kategorijama
Foto: Stockfood
Foto: Stockfood

Svež kravlji sir je po svom biohemijskom sastavu visokovredna namirnica. Vrlo je bogat proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline u količinama proporcionalnim telesnim potrebama te stoga može biti potpuna zamena mesu. Osnovni protein u siru jeste kazein. Procesom proizvodnje sira dolazi do promene u sastavu nutrijenata prisutnih u ovoj namirnici u poređenju sa mlekom, sirovinom iz koje se proizvodi. Sveži sir sadrži masti i ugljene hidrate pa je dobar izvor vitamina i minerala, ponajpre kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

Sadrži 20 - 40 odsto belančevina i oko 15 - 45 odsto mlečne masti. Uz sve to, ima i gotovo najnižu energetsku vrednost među sirevima, 100 g iznosi 103 kcal. Prema smernicama piramide pravilne ishrane, sir se nalazi u grupi zajedno s mlekom i ostalim mlečnim prerađevinama. Preporučuju se dva do tri serviranja dnevno.

 

FETA SIR

 

President Somborska jeste meki, beli sir izvanrednog ukusa koji se proizvodi po tradicionalnoj recepturi Somborske mlekare, stare gotovo 30 godina. Pravi se od prvoklasnog kravljeg mleka sa vojvođanskih pašnjaka i vodeći je brend sireva na tržištu Srbije, a potrošači ovaj izvanredni sir mogu naći u prodavnicama i na Delikatesu. Ovo je jedan od najpoznatijih proizvoda kompanije Somboled. Vodeći je brend u kategoriji feta sira na tržištu Srbije. Proizvodi se od kravljeg mleka vrhunskog kvaliteta. President Somborska   dostupan je u tri atraktivna pakovanja prilagođena potrebama potrošača: u posudama od 250 g, 500 g i 900 g. Ovako praktična ambalaža omogućava očuvanje svežine proizvoda i višestruku upotrebu do kraja isteka roka trajanja. President Somborska najčešće se koristi za pripremu salata zbog čega je veoma popularan u letnjim mesecima. Nasečen na kockice ili narendan preko svežeg paradajza, krastavca i maslina ovaj sir salatama daje pun ukus, ali i veliku hranljivu vrednost.

 

U ISHRANI

 

President Somborska savršeno pristaje brojnim salatama, poput šopske, srpske ili grčke, pošto punoća ukusa ovog sira i fina mlečna nota idealno dopunjuju sveže povrće kao što su paradajz, krastavci, paprike, čineći ove izvanredne salate idealnim dodatkom za svaku trpezu ili savršeno izbalansiranim samostalnim obrokom, najpopularnijim tokom letnjih meseci! President Somborska tradicionalno se, pored salata, servira kao meze uz suvo meso, pršutu i druge mesne delikatese i tako vašu svakodnevnu ishranu, ali i onu za specijalne prilike, čini bogatijom. Tradicionalna receptura Somborske mlekare stara gotovo 30 godina, kao i vrhunski ukus i kvalitet ovog sira, osigurali su President Somborskoj ulazak u porodicu najboljih svetskih sireva Président, koja je vodeća robna marka sireva u svetu i potrošačima širom Evrope i sveta nudi najfinije autohtone sireve tradicionalnih receptura, podržavajući prodaju President Somborske i van granica naše zemlje.

 

Kiflice sa sirom

 

Sastojci:

1 kg brašna

2 dl mleka

2 dl jogurta

1 dl vode

3 kašike šećera

1 kašika soli

1 kvasac (40 g)

1 dl ulja

1 kašika margarina za mazanje

300 g President Somborske

1 jaje

Za premazivanje:

1 jaje

susam za posipanje

 

Priprema:

U mlako mleko sa kašičicom šećera i brašna staviti kvasac da nadođe. U činiju za mešenje sipati deo brašna, so, šećer, ulje, margarin i nadošao kvasac, pa testo u početku mešati varjačom. Zatim uz dodavanje smlačenog jogurta, mlake vode i ostatka brašna umesiti testo, pa ga ostaviti na toplom da nadođe 30 minuta. Za to vreme pripremiti fil. Izgnječiti sir President Somborska i sjediniti ga sa jajetom. Nadošlo testo podeliti na 40 jufkica. Od svake jufkice formirati elipsu, staviti kašičicu fila, pa uviti kiflu. Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokriti ih i ostaviti još 30 minuta da odmaraju. Rernu zagrejati na 220 C. Svaku kiflicu premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni 20 minuta.

 

 

makonda-tracker