Tikvice – izvor vitamina i minerala

0
Na pijačnim tezgama pojavljuju se sa prvim danima proleća i ima ih tokom celog leta, a pored toga što su ukusne, odličan su izvor vitamina C i preporučuju se kao osnovni sastojak u brojnim dijetama
Foto: Stock Food
Foto: Stock Food

Osim što su izuzetno zdrave, tikvice povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju živce, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala. Popularne su i zbog male kalorične vrednosti, a obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.

 

KAO LEK

Malo je poznato da tikvica može da doprinese lečenju astme i ima jaka antiupalna svojstva pa pomaže u sprečavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala. Semenke iz ovog povrća pomažu prilikom uklanjanja kapilara, a delotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska. Umanjuju opasnost od pojave multipleskleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica reduciraju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

 

NUTRITIVNA VREDNOST

Energetska vrednost 100 g sirovih tikvica s korom iznosi 16 kcal/69 kJ. Od toga tikvice imaju 3,4 % ugljenih hidrata, 1,2% proteina i 0,2% masti.

Od minerala sadrže manje količine mangana, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Kad je reč o vitaminima pored vitamina C, sadrže i vitamine B kompleksa u manjim količinama, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, a takođe i vitamin K. Sveže tikvice u 100 g sadrže 1,1 g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.

Tikvice na grčki način

4 osobe 600 dinara 60 minuta

Sastojci

1 glavica luka

3 čena belog luka

300 g mlevenog mesa

100 g barenog pirinča

30 g seckanih badema

30 g suvog grožđa

so

biber

aleva paprika

cimet

mleveni kim

4 tikvice

4 kašike maslinovog ulja

16 komada koktel paradajza

 

Priprema

Iseckati glavicu crnog i jedan čen belog luka pa izmešati sa mlevenim mesom, bademima i grožđicama. Posoliti, pobiberiti, dodati alevu papriku, kim i cimet. Oprati tikvice, očistiti ih i uzdužno prepoloviti. Izdubiti ih kašičicom i napuniti mesom. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Poređati napunjene polovine tikvica, preliti ih maslinovim uljem, posuti alevom paprikom, poređati polovine koktel paradajza i peći oko 35 minuta. Ukrasiti mirođijom.

 

 

 

makonda-tracker