Kako reagovati kada ste seksualno odbijeni

0
Problemi u seksu predstavljaju sve češći razlog zbog kojeg se veliki broj parova obraća psihologu za pomoć. O brojnim razlozima, među kojima je i nezadovoljstvo žena povodom slabe inicijative njihovih partnera za seks, govori naša stručna saradnica Mia Popić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na nedostatak seksa u partnerskom odnosu žene često reaguju okrivljujući sebe, a slabije izraženu seksualnu želju svojih muškaraca vide kao pokazatelj kako u odnosu nema dovoljno ljubavi i da im više nisu privlačne. Mnoge žene veruju da vrede onoliko koliko ih njihov muškarac želi, pa kada partner ne pokazuje inicijativu u seksu osećaju se odbačeno, deprimirano i besno. Kao što tvrdi Dženet Vulf, ekspert za partnerske odnose: Žene su veliki majstori da njegovo izbegavanje seksa pretvore u sopstvenu neadekvatnost! Umesto što ste deprimirane i ljute kada se suočite sa ovim problemom, vi imate izbor da razmišljate racionalno i da se u skladu s tim osećate tužno ili razočarano. Drugim rečima, možete imati malo seksa ili ga čak nemati uopšte, a da osećate tugu i razočaranje. Ili, možete imati malo seksa ili ga uopšte nemati i istovremeno sa tim osećati mnogo emocionalnog jada koji može da se raširi i na druge oblasti vašeg života. Kako ćete se osećati, zavisi pre svega od toga kako razmišljate povodom nedostatka seksa u vašem partnerskom odnosu.

 

KAKO IZBACITI BES

Mnoge žene smatraju kako je sasvim prirodno da u ovoj situaciji budu ljute i da svoje nezadovoljstvo istresu na partnera. Uvereni smo da je bes nešto što treba izbaciti van sistema jer u suprotnom, ukoliko ga budemo potiskivali, stvari mogu biti još gore. Zanimljivo je, međutim, saznanje koje je potvrđeno i nizom psiholoških istraživanja da što više ventilišete svoje nezadovoljstvo, osećate veću razjarenost, a vaši postupci su još neprijateljskiji. Bes rađa bes i ima veoma štetno dejstvo na konflikt u kome se nalazite sa svojim partnerom, što generalno negativno utiče na vaš odnos. Na kraju krajeva, takvom svojom reakcijom teško da ćete dobiti ono što želite, a to je seks, i  verovatnije je da ćete takvim ponašanjem pre dobiti manje seksa nego više!

 

TEŠKA RAZMIŠLJANJA

Iracionalni stavovi kojima nagomilavate svoj emocionalni bol u vezi sa nedostatkom seksa su sledeći: 

* On je grozan što me seksualno ignoriše i što je tako loš ljubavnik.

* Pokvaren je i sebičan.

* Ne mogu da podnesem da me seksualno ignoriše.

* Osećam se neprivlačno i beznačajno.

 

Način da prevaziđete ove iracionalne stavove jeste da preispitate koliko su oni zaista u skladu sa realnošću i isplati li vam se da u njih verujete. Zapitajte se sledeće i pokušajte da mislite racionalno. Gde piše da moram imati seks sa svojim partnerom uvek kada to poželim? Naravno da bi bilo lepo, ali realno je da se to sada ne događa. Zahtevajući da imate ono što u stvarnosti nemate, dovodite sebe u stanje besa i depresije. Gde je to određeno da moj partner ne sme da izbegava seks sa mnom? Na koji način ga to izbegavanje seksa čini groznom osobom? Činjenica je da on ima mane i da je greši kao i sva ljudska bića. Što manje ja sebe činim ludom u vezi sa ovim problemom, to njemu pružam bolji model za prevazilaženje svoje frustracije i stresa.

 

EROTSKI PORIVI PARTNERA

Ukoliko želite da utičete na erotske porive svog partnera, verovatnije je da ćete u tome uspeti ukoliko minimalizujete sopstvene teškoće koje stvarate svojim iracionalnim razmišljanjem. Ako se suočite sa sopstvenim iracionalnim pretpostavkama koje imate o tome kako vaš partner mora da se ponaša i ukoliko ih odbacite, imaćete mnogo više šanse da sa njim razgovarate o razlozima koji utiču na to što je njegova seksualna želja umanjena.

 

SMANJENA SEKSUALNA ŽELJA MUŠKARACA

Muškarci su prilično obeshrabreni izmenom seksualnog scenarija između polova. Činjenica da žena danas ima slobodu da inicira seks i zahteva ono što je uzbuđuje, doprinela je tome da se muškarci osete nesigurno u vezi sa sopstvenom seksualnom kompetencijom. Kao što su žene sklone da obezvređuju sebe zbog partnerovog seksualnog odbijanja, tako su muškarci skloni da negiraju sopstvenu muškost ukoliko im u seksu stvari ne idu onako kako misle da bi trebalo da se odvijaju. Kada se ove dve sklonosti ukrste, imate frustriranog muškarca, besnu ženu i odsustvo seksa! Nedostatak želje kod partnera može da bude posledica vašeg perfekcionističkih zahteva u vezi sa tim kako seks treba da izgleda, ali isto tako može da proizilazi iz niza drugih iracionalnih shvatanja koja on ima o seksu. Tako na primer on može da misli kako mora da oseća uzbuđenje da bi se upustio u seks (nasuprot prihvatanju seksa zato što ste vi raspoloženi za njega, a da do uzbuđenja dođe kasnije). Razlozi mogu biti brojni, a način da se njima pozabavite i da svom partneru pomognete da ih se oslobodi jeste da ne budete uznemireni sopstvenim iracionalnim shvatanjima. To će vam poći za rukom ukoliko sve vreme imate na umu činjenicu da njegova smanjena želja sa seksom ima veze sa njim, a ne sa vama!

Mia Popić, REBT psihoterapeut

www.psiholoskikutak.com

 

makonda-tracker