Čokolada - stimulator dobrog raspoloženja

0
Pored toga što je veoma ukusan, a za neke stvari i veoma zdrav, ovaj slatkiš odlično utiče na psihičko zdravlje jer veoma brzo i lako podiže raspoloženje
Foto: Stockfood
Foto: Stockfood

Kao smesa od prženog kakaovog ploda, šećera i vanile, čokolada se dobija tako što zrna kakaoa fermentiraju, prže se, ljušti im se ljuska, i često se kombinuju sa zaslađivačima ili poboljšivačima ukusa. Inače, ova namirnica donosi jedinstven osećaj dok se topi u ustima, ima svojstvenu aromu, slatkog je ukusa i predstavlja vredan izvor energije.

ENERGETSKA VREDNOST

Ono što čini svaku čokoladu, uz kakao masu, kakao maslac i šećer, jeste aroma vanile kao i emulgator lecitin koji povezuje sve sastojke. Ona je veoma bogata fosforom i magnezijem, a sadrži i veće količine gvožđa, cinka i kalijuma. U 100 g čiste čokolade s visokim udelom kakaa ima 400 mg kalijuma, 300 mg magnezijuma, 280 mg fosfora, 100 mg kalcijuma, 12 mg natrijuma, 3 mg gvožđa, bakra u tragovima, 500 mg teobromina, 68 g kofeina, 54 g ugljenohidrata, 30 g masti, kao i 9 g dijetalnih vlakana i 6 g belančevina. Osim toga ova poslastica sadrži i folnu kiselinu, beta karoten, te vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP. Čokolada sa više od 50 posto kakaa sadrži 560 kcal, a 100 g mlečne čokolade ima 550 kcal.

LEKOVITOST

Ovaj slatkiš pomaže i kao podsticaj za dobro raspoloženje. Kad se konzumira nakon obroka, u nama izaziva osećaj zadovoljstva što je posledica oslobađanja endorfina koji se još nazivaju i unutrašnjim ili endogenim opijatima jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak. Poželjno je izbegavati čokoladu pre odlaska na spavanje jer može uzrokovati pojavu nesanice. Uprkos činjenici da je bogata masnoćama, čokolada se vrlo brzo vari. Najnovija istraživanja pokazuju da tamna čokolada, kao i kakao u prahu, za oko 10 odsto povećavaju proizvodnju dobrog holesterola koji štiti krvne sudove i na taj način doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.

ČOKOLADA U KOZMETICI

Izumom jakih presa iz ploda kakaa uspešno se izoluje takozvani kakao maslac - prirodna mast koja ima široku primenu u prirodnoj kozmetici. Na sobnoj temperaturi je svetložuta i sadrži znatnu količinu vitamina E. Dobro prodire u kožu, zaceljuje je, vlaži, omekšava i čini je svilenkastom. Služi kao zaštita jer odbija vlagu.

 

 

ČOKOLADNI MUS 

1 osoba

Vreme pripreme: 45 minuta

Cena:  320 dinara

 

 

- 40 g crne čokolade

- 0,5 ml slatke pavlake 

- 20 g šećera u prahu

- 0,03 ml amareta

- 20 g putera

- 40 g jagoda

 

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu i puter. Dobro izmešati smesu, dodati šećer u prahu i amareto, pa skinuti sa pare i malo prohladiti. U tu masu dodati ulupanu slatku pavlaku, ponovo dobro izmešati i ostaviti u frižideru da se stegne. Pri serviranju formirati kugle kašikom za sladoled. Pored musa, na tanjir staviti sveže jagode, šlag, dekorisati svežom nanom i preliti topingom od čokolade.

 

 

 

 

makonda-tracker