Susam zlata vredan

0
Susam spada među najzdravije namernice, a moć i čarolija koju čini za zdravlje ljudi poznata je od davnina. Ovaj začin savršen je dodatak jelima, a njegovi sastojci blagotvorni su za organizam
Foto: Stock food
Foto: Stock food

 

Čudesna moć semena susama poznata je od davnina. Konzumirali su ga Vavilonci, Stari Egipćani, Asirci, Indusi, ali i Kinezi. Danas je zastupljen u svakoj kuhinji, od istoka do zapada, od severa do juga, a smatra se da potiče iz Indije. Poznate su dve vrste: žuti i crni, a i jedan i drugi imaju brojne namene. Njegova moć dalekosežna je i osim što je ukusan, lepo izgleda kao dekoracija, a veoma je zdrav. Susam je visoka, jednogodišnja biljka koja ima okrugle listove sa belim ili ružičastim cvetovima, a njegov plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena bogatog kvalitetnim uljem koje se koristi za kuvanje, salate i proizvodnju margarina.

 

POSPEŠUJE MLADOLIKOST

Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava starenje. Osim toga, sadrži sezamolin, sezamin koji snižava holesterol i krvni pritisak, štiti jetru od oksidativnih oštećenja, povećava nivo vitamina E... Brojna istrarživanja potvrdila su i činjenicu da konzumiranje ove namernice smanjuje rizik od razvoja nekih vrsta kancera. Kada je u pitanju energetski sadržaj, sto grama susama ima 570 kcal. Ova biljka odličan je izvor bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i selena koji je neprocenjiv izvor tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

ZA BOLJI SEKS

Dodatak je mnogim tradicionalnim jelima, kolačima, pecivima i salatama. Podjednako je zastupljen i u slatkim i u slanim jelima. Naravno, neprikosnoven je u istočnjačkoj kuhinji. U zemljama u kojima se gaji ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Susam je jedini začin koji se preporučuje svim osobama, bez obzira na godine. On smanjuje migrenske glavobolje i pomože da se normalizuje ritam spavanja. Blagotvoran je i kod bolnih menstruacija i predmenstrualnih tegoba poput grčeva i nesanice…

 

POZNATA LIČNOST

Baletski igrač Milan Gromilić veoma vodi računa o svojoj ishrani i pažljivo bira namirnice koje unosi u organizam. S obzirom na to da u toku dana i po nekoliko puta naporno vežba i da ima zahtevne igračke probe i predstave, njegova ishrana mora biti u skladu s tim.

Šta je po vašem mišljenju najvažnije kada je ishrana u pitanju?

- Veoma je bitno da se hranimo redovno. Nekada i nije važno šta jedete već da to činite ujutro, popodne i predveče, a naravno ne treba zaboraviti ni međuobroke.

Koliko vodite računa o namirnicama koje konzumirate?

- Zahvaljujući svojoj supruzi Katarini, ali i predznanju koje nosim iz roditeljskog doma, znam da je bitno konzumirati zdravu hranu. Moji obroci obiluju različitim povrćem, mesom i svim onim što se podvodi pod korisne namirnice bogate mineralima i vitaminima… Sve ovo trudimo se da prenesemo i na svoju decu.

Da li je u vašu ishranu uključen i susam?

- Dobro je poznato kakve vrednosti poseduje ovaj začin. Moram priznati da obožavam meso pohovano u susamu, volim ga i u salatama i na pecivu jer svakom obroku uvek da jednu fenomenalnu notu.

 

RECEPT:

SASTOJCI:

300 g sirovog susama

100 g šećera

1 kašika meda

50 ml vode

ekstrakt vanile

PRIPREMA: Sitno samleti susam. Pomešati šećer i vodu, staviti na najjaču vatru da provri pa ostaviti nekoliko minuta da se kuva na najjačoj temperaturi. Dodati kašiku meda i nekoliko kapi ekstrakta vanile. Skloniti sa šporeta i u tu smesu staviti susam pa mešati tako da bude gusto da varjača jedva prolazi. Sipati u činiju i ostaviti da se ohladi. Ko voli može da doda i kakao, orahe, lešnike, pistaće...

 

Moni Marković

 

 



 

makonda-tracker