Jagoda – sočni vesnik proleća

0
Pored toga što je mnogima omiljeno, ovo ukusno voće izuzetno je zdravo, ipak postoji malo upozorenje da kod pojedinih osoba, naročito kod dece, može da izazove i alergiju
Foto: Stock Food
Foto: Stock Food

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža. U plodu se nalazi 60 odsto vode, može biti i do 12 odsto šećera, a vitamina C od 24 do 97 odsto. Kao lek preporučuje se protiv opstipacije i tegoba koje se nazivaju lenja creva, zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Zahvaljujući svojim ostalim sastojcima: mangan, vlakna, vitamin B5, vitamin B6, vitamin K, magnezijum..., jagode su delotvorne u zaštiti od degeneracije mišićnog sklopa, artritisa, kao i za očuvanje opšteg zdravlja.

ŠUMSKE JAGODE

Šumske jagode samo su jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu. Svaka od tih vrsta ima svoje lekovite moći, ali narodna medicina preporučuje šumske jagode. Iako su njeni plodovi znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Mogu se brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom i samo jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan...

Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari. Za prolećno čišćenje organizma kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi poželjno je svakoga dana u periodu od 30 do 45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda.

KOZMETIČKA MASKA

Za negu lica priprema se maska od jagoda tako što se desetak plodova propasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu 2-3 sata ili tokom cele noći, a jutru se ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava ten, a koži daje lep izgled. Jagode pospešuju cirkulaciju pa su odlične i u borbi protiv celulita. 

Recept:

Torta od vanile i jagoda

2 sata, 1.000 dinara, 6 osoba

SASTOJCI

4 jaja

220 g šećera

1 kesica vanilin šećera

80 g brašna

50 g gustina

1 štapić vanile

400 ml mleka

3 žumanceta

malo soli

1 kesica pudinga od vanile

500 g jagoda

80 g seckanih badema

200 g džema od jagoda

 

PRIPREMA

Zagrejati rernu na 175 stepeni. Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca sa 60 g šećera, a žumanca sa 60 g šećera i vanilin šećerom. U žumance umešati belance, brašno i gustin. Testo sipati u nauljeni okvir za kolače (ø 26 cm) i peći oko 30 minuta. Prokuvati mleko sa štapićem vanile. Umutiti žumanca, malo soli i preostali šećer. Dodati prašak za puding, pa umešati i mleko. Izvaditi štapić vanile i krčkati sve na blagoj temperaturi, uz mešanje, dok se ne zgusne. Oprati jagode. Bademe prepeći u tiganju, bez ulja. Testo preseći na dve kore. Donju premazati džemom, pa poklopiti gornjom korom. Premazati kremom i poređati odozgo jagode. Ukrasiti bademima.

makonda-tracker