Superhrana: Bilje budućnosti

0
Ovo je hrana budućnosti, a čine je biljke i proizvodi iz prirode koji istovremeno imaju jaka hranljiva i lekovita svojstva, a mogu da se tretiraju kao medicinske biljke i kao voće ili povrće
Foto: Shutterstock, Luka Šarac
Foto: Shutterstock, Luka Šarac

Najmoćnije biljke na planeti za koje čovek zna već hiljadama godina, nekako su nestale iz ljudske ishrane potisnute industrijskom nezdravom hranom. Danas kada su bolesti dobile epidemijske razmere, čovek se vraća ovom blagu, ovim darovima bogova, kako su ih zvali naši preci i iznova otkriva njihove blagodeti i čudesne moći. Za one koji još ne umeju ili strepe od potpunog prelaska na najprirodniji i najzdraviji mogući sistem ishrane – ishranu živim namirnicama, kao i za one koji još ne mogu da odole (niti to nažalost žele) ukusima termički obrađene hrane, superhrana je pravi lek, nešto što će ih osnažiti, ozdraviti, oraspoložiti i učiniti da sa više želje, elana i oduševljenja priđu sopstvenom zdravlju. Spontano, prirodno, svojim korakom...

Neka vas ne zbuni to što za većinu ovih biljaka ranije niste čuli, treba da znate kako je mnogo toga već na našem tržištu po vrlo pristupačnim cenama. Uostalom, niko ne kaže da sve to morate da imate uvek na svom jelovniku, osim ako ne planirate da živite 200 ili 300 godina... Ali, ne samo da su ove biljke prisutne kod nas kao gotovi proizvodi, već mnoge i uspevaju na našem tlu, tako da ako imate malu baštu,  zasadite žbun godži bobica, u saksiji držite nekoliko kaktusa aloje, jednom nedeljno isklijajte ječam, pa kad naraste 10 centimetara, makaze u ruke i ostvarite prvu berbu, med i mleč pretpostavljam da već imate, kokos vam je danas jeftiniji od jabuke, častite se po jednim kokosom nedeljno, nabavite kilogram sirovog kakao praha i jednu teglicu peruanske make i već ste deset puta zdraviji nego što ste bili prošle godine! O količini ljubavi koju ćete osetiti prema svima oko sebe, da i ne pričam... Jer, ove biljke su i afrodizijaci, utiču na bolje raspoloženje, psihičku stabilnost, osećanje ljubavi, zadovoljstva....

 

Moje omiljene superbiljke su:

GODŽI BOBICE:

U drevnim knjigama zabeleženo je da je čuveni Li Kving Juen, koji je u velikim količinama konzumirao žen šen, godži bobice i pio samo izvorsku vodu,  umro u 252. godini! Druga priča kaže da je Li u 200. godini držao predavanje na univerzitetu u Pekingu i tada ga je car pozvao na dvor kao najdugovečnijeg Kineza. Ali, svega nekoliko meseci kasnije Li je umro na dvoru zato što su mu tamo spremali termički obrađenu hranu i jer je u gradu bio izložen brojnim toksinima i nezdravom vazduhu.

 

KAKAO

Ima nešto magično, nedokučivo i čarobno u čokoladi, to svi znamo. Sva čokolada sveta zapravo se sastoji i zavisi samo od jednog bitnog sastojka, a to je sirovi kakao. Karl Lineus, švedski naučnik iz 18. veka, mislio je da je kakao izuzetno važan pa je vrstu drveta i plod nazvao imenom Thebroma cacao, što u prevodu znači: kakao, hrana bogova. Maje i drevni Asteci toliko su vrednovali ovu biljku da su često koristili zrna kakao ploda umesto novca i zlata! Magnezijum, gvožđe, hrom, cink, bakar, vitamin C, omega-6 masne kiseline,  jedna su priča o bogatstvu kakaoa, a druga je feniletilamin, supstanca koju kakao sadrži u ogromnim količinama, a mi je pravimo u svom telu kad smo zaljubljeni. Veza između ljubavi i čokolade proizilazi iz ove supstance, a mnoge žene više uživaju u čokoladi nego u ljubavnom činu! 

 

PERUANSKA  MAKA

 

Zvali su je i afrodizijak s Anda, a gajena je u Andima najmanje 2.500 godina. Ratnici Inka jeli su maku pre svake bitke da bi im ona dala snagu, a posle osvajanja nekog grada, maka im je bila zabranjena da ne bi seksualno napadali žene... Sterilitet nije bio poznat u narodima koji su konzumirali maku.

 

PČELINJI PROIZVODI – MLEČ, PROPOLIS, MED

 

Legende, priče i istorija meda stali bi u gomile enciklopedijskih izdanja, rame uz rame sa legendama o kakaou... Šta odabrati? Možda podatak da je med jedina namirnica koja nikada ne može da se pokvari? Da je med iz faraonskih grobnica još uvek jestiv? Da su Aleksandra makedonskog  preneli do Grčke u zlatnom kovčegu punom meda i tako ga konzervirali?

 

KONOPLJA

 

Henri Ford je 1941. godine napravio eksperimentalni automobil od 70 odsto konopljinih vlakana! Automobil je bio lakši nego metalni, a mogao je da primi bez oštećenja udarce deset puta jače od čelika. Dizajniran je da ide na gorivo od konopljinog ulja, ali zbog jake kampanje naftne industrije i zabrane kanabisa i alkohola, obustavljena je proizvodnja i razvoj ovog automobila..... Kamo sreće da nije! Danas nam ne bi pretila ekološka katastrofa od globalnog zagrevanja. Konoplja je takođe čist protein, a u njoj su i osnovne masne kiseline, omega-6 i omega-3. Interesantno je znati da kokosovo ulje pospešuje delovanje omega-3 kiselina iz konoplje, pa zato u receptima treba kombinovati seme konoplje sa kokosovim uljem.

 

KOKOS

U Drugom svetskom ratu, u bitkama na Pacifiku, Japanci i Amerikanci su umesto transfuzije ranjenicima davali kokosovu vodu jer je njen sastav identičan krvnoj plazmi, a pri tom je kokosova voda i sterilna. Dakle, ako želite da sebi svakog dana date transfuziju, kombinujte 55 odsto kokosove vode (probušite kokos i sipate vodu) i 45 odsto zelenog soka od ječmene trave! To je sastav ljudske krvi – 55 odsto krvna plazma i 45 procenata hemoglobin!

 

ALOJA VERA

Pripadnici jevrejske sekte Eseni nasledili su aloju od Egipćana, a gajili su je u Kumranu, pored Mrtvog mora. U vreme kada je ljudski vek bio oko 39 godina, Eseni su živeli u proseku 129 godina. Osnova njihove hrane bila je aloja vera. Ako želite da celog života budete savitljivi, lepi, vitki, mišićavi, savršenog nervnog i imuno sistema, aloja je prava super hrana za vas. 

Maja Volk

makonda-tracker