Zdrava i ukusna zelena salata

0
Ona je neizostavan prilog našim obrocima, a budući da nutricionisti preporučuju konzumaciju što više povrća, salata je odlična namirnica i izvor antioksidansa i vitamina A
Foto: Stock Food
Foto: Stock Food

Zbog izuzetno niske kalorijske vrednosti, 100 grama ovog povrća sadrži samo 15 kalorija i velike količine vode, zelena salata je apsolutni prvak na popisu namirnica koje bi trebalo da jedemo ako želimo da skinemo kilograme. Zelena salata je usprkos tome što je mnogi stručnjaci ne cene previše, nutricionistički vredna namirnica. Izvrstan je izvor folne kiseline, kao i beta karotena (vitamina A) i vitamina C koji sprečavaju oksidaciju holesterola. Treba znati da što su listovi tamniji, to je u njima više vitamina A i C. Za ljudsko zdravlje podjednako je važno i bogatstvo folne kiseline u zelenim listovima. Taj vitamin B grupe, koga često spominjemo po dobru, neophodan je našem telu za razlaganje štetne hemikalije homocisteina, a ukoliko do toga ne dođe, homocistein može oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

 

U DIJETI

Zelena salata bogata je vlaknima koja pomažu u snižavanju holesterola, a korisna je i kod prevencije zatvora. Dobra vest jeste i to da se konzumirajući salatu osećate sitijima, pa stoga i manje jedete, odnosno mršavite bez izgladnjivanja i mučenja. Naime, dokazano je da je reč o idealnoj dijetetskoj namirnici - ima manje od 200 kalorija po kilogramu.

 

U KULINARSTVU

Tokom pravilne pripreme zelene salate ne stavlja se so jer ona u njoj već postoji. Dodatno zasoljena salata izaziva povećanu žeđ. Najbolji recept za pripremu zelene salate glasi: staviti mnogo maslinovog ulja, malo listića bosiljka i sve to dobro izmešati. Konzumiranje salate preporučuje se šećernim bolesnicima i osobama koje pate od srčanih ili bubrežnih bolesti.

 

LOSION ZA KOŽU

Zbog bogatstva vitamina, salata se koristi i u kozmetičke svrhe. Ukoliko prelijete listove zelene salate vrelom vodom i potom kada se ohladi time operete kosu, ona će biti gušća i svilenkastija.

CEZAR SALATA

 

NORMATIV JE ZA 1 OSOBU    VREME PRIPREMA 20 minuta

SASTOJCI:

1/4 glavice zelene salate, 70 g pilećeg filea, 30 g krutona, 20 g pančete, 15 g inćuna, 30 g majoneza, 10 g kapara, 10 g parmezana

 

PRIPREMA:

Na zagrejanom roštilju ispeći pileći file začinjen sa solju i biberom. Zelenu salatu oprati iseckati na krupnije kocke, u salatu dodati krutone od hleba i pančetu. U blenderu napraviti cezar dresing (u majonez staviti kapar, inćune i  rendani parmezan sve to dobro izblendovati). Preko salate sa krutonima i pancetom sipati cezar dresing, dobro izmesati. Na tanjir staviti začinjenu salatu, na nju poređati pečeni pileći file isečen na listove i  preko toga narendati parmezan.

 

makonda-tracker