Rotkvica - Dovoljna doza zdravlja

0
Ovo povrće jedan je od prvih vesnika proleća. Pored mnogobrojnih vitamina i minerala, ima specifičan ukus i zdravo je za konzumiranje
Foto: Stockfood, Guliver
Foto: Stockfood, Guliver

Smatra se da rotkvica potiče iz južne Azije, a kao prastara kulturna biljka, uzgajala se u Kini pre više od 3.000 godina. Ovo popularno prolećno povrće ima malo kalorija, ali je zato puno ukusa i hrskave strukture. Energetska vrednost rotkvice mala je - na 100 g iznosi 16 kcal / 67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27%, ugljenih hidrata ima 3,40%, a količina proteina i masti zanemariva je. Oko 12 rotkvica srednje veličine osigurava dovoljnu dnevnu količinu kalijuma, folata i dijetalnih vlakana, a izvrstan su izvor i vitamina C koji pomaže u formiranju kolagena, kao i u apsorpciji gvožđa iz biljaka, održava desni zdravima, ubrzava zacjeljivanje rana, poboljšava imunološki sistem, učestvuje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Nadalje, moćan je antioksidant koji iz tela izbacuje kancerogene slobodne radikale.

KAO LEK

Rotkvica se u prehrani koristi kao aperitiv, radi mirisa i ukusa jer podstiče lučenje želudačnog soka. Olakšava probavu tako što podstiče lučenje probavnih sokova i rad creva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Svež sok dobijen od ovog povrća stari je narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči. Povoljno deluje na izbacivanje sluzi iz disajnih organa i preporučuje se kod bronhitisa, prehlade, gripa, disajnih infekcija i kašlja. Rotkvica takođe može da umanji glavobolju, a blagotvorno deluje u borbi protiv infekcija, kod poremećaja rada jetre i žučne kese, protiv peska i kamena, za čišćenje tela, protiv holesterola, za dobar rad hormona, povećanje količine mleka kod dojilja, za jačanje krvne slike (zajedno sa cveklom i šargarepom).

Čorba sa krompirom i rotkvom

Broj osoba: 4, cena: 600 dinara, vreme pripreme: sat vremena

Sastojci

2 glavice luka

300 g mesa

2 kašike ulja

500 g krompira

2 šargarepe

100 g kukuruza (nije obavezno)

500 g slatke rotkve sa crvenom kožom (daikona)

so, biber

1 veza peršuna

 

Priprema:

Iseckati luk. Iseći meso na kocke. Zagrejati ulje u velikoj šerpi i ispržiti meso, pa dodati luk. Nakon 5 minuta naliti vodom i dodati začin od suvog povrća. Poklopiti i kuvati na niskoj temperaturi oko 40 minuta. Oljuštiti krompir i rotkvu, pa iseći na kocke i staviti u jelo. Dodati i iseckanu šargarepu. Posoliti i pobiberiti, kuvati još 30 minuta. Posuti na kraju seckanim peršunom, a dodati po želji i kuvani kukuruz.

 

 

EN HATAVEJ

 

Dijeta sa rotkvicama

 

Pre nego što je počela snimanje filma Jadnici, slavna glumica En Hatavej podvrgla se rigoroznoj dijeti kako bi izgubila željenih osam kilograma. Iako je uvek važila za mršavicu, zbog ovog ostvarenja morala je da smrša još više, pa je posegla za radikalnim merama. Uz pomoć nutricioniste pronašla je dijetu koja je imala efekta i koja je kao osnovu imala humus i rotkvice. S obzirom na to da je ovo povrće poznato i kao antioksidant, glumica ga je vrlo rado jela nekoliko puta dnevno.

- Deset meseci odlazila sam u teretanu svakog dana, ali nisam uspela da proizvedem pravi efekat i zbog toga sam morala da se podvrgnem dijeti. Konzumiranje humusa i rotkvica uticali su na moj gubitak kilograma, ali i na odličnu detoksikaciju - pričala je En koja je oduševljena načinom i brzinom kojom je izgubila kilograme. Tokom dijete unosila je samo 500 kalorija dnevno, ali nakon toga vratila se standardnoj ishrani koja je uključivala sir i ostale namirnice koje je do tada izbegavala.

makonda-tracker