Život sa seksom i bez njega

1
U cilju srećnijeg i zdravijeg života, naš stručni saradnik Jovan Marić objašnjava koliko seksualne aktivnosti utiču na vas, kada do njih treba do dođe, ali i da li se s njima može preterati
Foto Guliver, Thinkstock
Foto Guliver, Thinkstock

Parafraziram fudbal za koji kažu da je najvažnija sporedna stvar na svetu - seks je najsporednija važna stvar na svetu. Posle kvalitetnog orgazma, takva osoba je 14 sati pod uticajem supstance koja se zove endorfin (endogeni morfin – unutrašnja droga zadovoljstva) i ona se blagorodno oseća sve te sate: vedra je, vesela, isijava zadovoljstvo i optimizam, radno je efikasna, telesno zdrava, prijatna i srećna... Svaki čovek ima svoj standard optimalne učestalosti seksualnih odnosa. Nekima je dovoljan jedan odnos nedeljno, a drugima je malo jedan odnos dnevno. Ipak, načelno smatra se da je učestalost značajno veća u mladosti, otprilike do 40. godine, kada se ta potreba smanjuje (zavisi od koncentracije hormona testosterona i kod žena i kod muškaraca). U seksu se ne može preterati jer je to zadovoljstvo sui generis - samo po sebi. To je sposobnost za nagonskim uživanjem dobijena od majke prirode.

ZAMENA ZA SEKS

Život bez seksa zahteva nalaženje adekvatne zamene za takvo zadovoljstvo. To može da bude kreativnost i stvaralaštvo, radni entuzijazam, zadovoljstvo roditeljstvom, prijateljstvo i druženje, bogat socijalni život... Ipak, to su samo surogati jer je reč o nagonskoj potrebi koja se teško nadomešćuje. Tek kada se u starosti ugasi libidinozna erotska želja, može se živeti i bez seksa. Mišićni pokreti prilikom seksualne aktivnosti najbolja su i najzdravija gimnastika tela. Neretko, ako imaju problema sa potencijom, muškarci se i u svakodnevnom životu ponašaju u skladu sa svojim mlitavim penisom (identifikacija sa mlitavim organom). U nekim promiskuitetnim fazama svog života, trpeo sam kritike dobronamernih prijateljica: kako u tome možeš da uživaš kada stalno imaš samo trenutna zadovoljstva. Moj odgovor je bio: ako stalno imam trenutna zadovoljstva, to je onda trajno zadovoljstvo. Šalu na stranu, dobar seks je baza za produbljivanje partnerskog odnosa, početak začinjanja ljubavi, ali je poznata i obrnuta situacija: seksualni odnos je završnica dugotrajne ljubavne  igre. Svaka osoba ima svoj standard normalne frekvencije i to treba praktikovati. Stručnjaci za prostatu kažu da taj organ treba da se prazni minimum svaki četvrti dan, čak i masturbacijom. Istina, masturbacija je surogat koji teško može da zameni glavni dobitak.

SEKS ZA JEDNU NOĆ

Muškarcima seks za jednu noć može da pruži veliko zadovoljstvo jer ga stavlja u poziciju osvajača pobednika koji je dobio ono što je žarko želeo. Mužjačka pobednička glad  za teritorijom u ovom slučaju ovaploćuje se velikim brojem recki koje je postigao u životu. Kod žena situacija je ipak nešto drugačija. Primiti u svoje telo nešto, nesporno je intimniji doživljaj nego penetracija, guranje, što je pozicija muškarca. Mnoge žene posle seksa za jednu noć nemaju taj pobednički doživljaj i često ga ne prepričavaju svojim prijateljicama. Svako ima svoj standard. Ideja je da oba partnera dožive orgazam. Muškarcima je to najčešće lakše da realizuju, pa je potrebno da erekcija traje dovoljno dugo kako bi ga partnerka pristigla... Tada je i zadovoljstvo kompletno, a to se postiže u proseku posle desetak minuta, a nekada je potrebno i duže... Naravno, cela akcija može se ponoviti više puta u toku susreta, u zavisnosti od erotske želje i individualnog kapaciteta za seksualnim uživanjem.

 

SEKSUALNE FANTAZIJE

Uredan seksualni život nije pitanje učestalosti seksualnih odnosa, već podrazumeva upravo realizaciju što više ličnih seksualnih fantazija. Sve fantazije je gotovo nemoguće realizovati, ali što više - to bolje. Da se ne desi ona situacija kao u onom vicu: Vode ljubav Mujo i Fata, ali nešto nemaju inspiraciju. Ušao Mujo u Fatu, ali miruje Mujo, miruje Fata, prolazi neko vreme, i dalje miruje Mujo, miruje Fata... Tek će Mujo: šta je, bolan Fato, ne možeš ni ti nikog da se sjetiš! Takođe, afrodizijaci su dobrodošli i smatram da je uzbuđenje partnera najbolji od svih. Zato, drage dame, slobodno vrištite za vreme vođenja ljubavi, na zavist vaših komšija!

 

ODNOS SA VIŠE PARTNERA

Prema mom shvatanju, čovek je ipak poligamno biće. Genetičari kažu da je za unapređenje ljudske vrste korisno imati što više potomaka sa različitim partnerima. Istina, postoje i takozvani serijski monogamisti: menjaju partnere, ali kada su s jednom osobom – samo su s njom. To naročito savetujem ženama jer im se može desiti maler ako su sa dvojicom muškaraca između dve menstruacije - ishod može da bude neželjena trudnoća.  Duhovite žene kažu: Dogodilo mi se kinder jaje – ne zna se šta je unutra!


Jovan Marić

 

makonda-tracker