Mnogi ljudi počinju dan ili provode vreme sa dragim prijateljima uz šoljicu kafe. O tome koliko je ovaj crni napitak dobar za zdravlje stručnjaci već decenijama raspravljaju. Dok neki tvrde kako je njegova konzumacija poželjna, postoje i oni koji smatraju da nije preporučljivo konzumirati ga često. Ipak, potvrđeno je da svakodnevno ispijanje većih količina kafe nepovoljno utiče na cirkulaciju, a povećava i nivo lošeg holesterola u krvi. Takođe, osobama koje imaju visok krvni pritisak ovaj napitak se ne preporučuje. Poznato je da tokom trudnoće kofein u većim količinama smeta i trudnici i fetusu te može imati negativne posledice na njihovo zdravlje. Dokazano je i kako veće količine kofeina ženama pojačavaju menstrualne tegobe i pospešuje celulit. Međutim, postoje i prednosti ovog napitka koji može da pomogne pri koncentraciji dok veće količine dovode do nesanice i umanjuju koncentraciju. Postoji i teorija da svakodnevno konzumiranje kafe izaziva hronični umor.
PREDNOSTI KOFEINA
Kafa je dobar diuretik, ali u većim količinama smeta bolesnicima koji imaju dijareju. Pored toga, može doći do smanjenog apetita i neželjenog gubitka težine. Osobama koje imaju problema sa čestim mokrenjem kafa može samo uvećati tegobe. Kofein stimuliše lučenje želudačne kiseline te može izazivati gorušicu.
NUTRITIVNA VREDNOST
Postoje dve vrste kafe - arabika i robusta. Cvet kafe nalikuje belom ljiljanu, sazreva tri meseca, a tajna dobre kafe uglavnom zavisi od toga koliko se pažljivo bere. Najbolje je da se to čini ručno jer se tako manje oštećuje. Pri tom, najbitniji su miris i ukus, a ne veličina zrna. Zanimljivo je da jedna šoljica espreso kafe sadrži samo dve kalorije. Ukoliko se ne preteruje sa šećerom i dodacima, ona može da pomogne organizmu u borbi sa slobodnim radikalima jer sadrži i antioksidante. Znamo da je njen osnovni sastojak kofein, a on pomaže stimulaciji nervnog sistema povećavajući budnost, pažnju, podiže raspoloženje.
TIRAMISU
4 osobe 1.000 din. 60 minuta
300 g piškota
100 ml likera od kafe
150 ml jakog espresa (može da se zameni i jakom nes kafom)
150 g bele čokolade
kesica želatina
600 g svežeg neslanog sira
50 ml marsale (može i višnjevača, kao zamena)
30 g šećera
1 kašika kakaoa
Priprema
Poređati piškote po dnu okvira za kolače. Razmutiti liker i espreso, pa ravnomerno poprskati celu količinu piškota. Krupno izdrobiti belu čokoladu i rastopiti je na pari, pa pustiti da se prohladi. Pripremiti želatin prema uputstvu s pakovanja i izmešati ga sa rastopljenom belom čokoladom, sirom, marsalom (ili višnjevačom) i šećerom. Umutiti sve mikserom, da postane penasto. Rasporediti polovinu krema preko piškota. Poređati drugi sloj piškota koje treba prethodno kratko umakati u mešavinu alkohola i kafe. Na kraju sipati preostali krem. Pre serviranja, vrhom noža, pažljivo odvojiti stegnuti krem od ivica okvira za kolače. Skinuti okvir i tortu posuti kakaom.