Ren: Lek iz prirode

0
Ljudi ga ili obožavaju ili uopšte ne konzumiraju, ali sasvim je sigurno da je koren rena veoma zdrav i koristan u ishrani, kao dodatak jelima i rezak začin
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Ren se upotrebljava kao začin i dodatak jelima, ali i u medicinske svrhe. Koristi se njegov svež koren ljutog ukusa i oštrog mirisa, ali i sveža biljka sa cvetovima. Koren se vadi od juna do novembra, a list se bere od maja do oktobra. U ishrani se koristi kao jak začin, nastrugan i začinjen, najčešće uz masniju hranu. Dragocen je kao stimulator organima za varenje jer izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa. Deluje i na obnavljanje oštećenih, korisnih bakterija u crevima. Ovaj izuzetni začin svojom ljutinom zagreva ceo organizam i nezaobilazan je sastojak dobre kuhinje. Ova biljka čisti ceo organizam, ubrzava metabolizam i trebalo bi da bude češće zastupljena u ishrani, naročito tokom zimskih meseci. Ishrana bogata renom pomaže i u otklanjanju umora. Ren se posebno preporučuje kod dijabetičara i oni bi trebalo da ga što više konzumiraju.

UPOTREBA

Kod nas je malo poznato da su listovi rena prebogati vitaminom C, karotenom i hlorofilom, velikim količinama kalijuma, kalcijuma, fosfata, sumpora, magnezijuma i hlora. Koriste se za pravljenje pikantnih salata ili za pripremanje različitih jela.

KAO MEDIKAMENT

Ren se koristi protiv upale sinusa i glavobolje, za jačanje pluća, a vino od rena blagotvorno je u lečenju čira na želucu. Ren se upotrebljava i u kozmetici, a za sirće od rena potrebno je 50 g rendanog rena koje treba držati osam dana u jednom litru vinskog ili jabukovog sirćeta. Ovako pripremljeno sirće je veoma ukusan začin za salate, a preporučuje se i kao dobro sredstvo protiv pega od sunca, osipa prouzrokovanih alergijom na sunce ili za lečenje i smirivanje bubuljica i akni. Ove tegobe otklonićete ako povremeno takva mesta premažete ovako spremljenim sirćetom.

Pohovana svinjetina sa renom

 

4 osobe // cena: 800 din. vreme 40 minuta

 

Sastojci

Oko 6 cm korena svežeg rena

4 svinjske šnicle (po 180 g)

2 jaja

3 kašike brašna

80 g prezle

3 kašike margarina

so, biber

1 limun

zelena salata

 

Priprema

Ren oljuštiti i sitno narendati, a meso posoliti, pobiberiti i premazati rendanim renom. Razmutiti jaja, šnicle uvaljati u brašno, jaja i prezle, a potom ih pržiti na zagrejanom margarinu sa svake strane po 4 minuta. Meso poslužiti uz neki prilog, zelenu salatu i krišku limuna.

 

 

makonda-tracker