Postoji mnogo vrsta jabuka, a samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve jeste to da imaju osvežavajuću aromu. Osim što se jedu sveže i dodaju salatama (slanim i slatkim) ili peku i kuvaju u poslasticama i pitama, jabuke se prerađuju u sokove, džemove, voćne jogurte... Kada su sušene, idealne su za čajeve i kompote, a od jabuka se pravi izuzetno korisno, ukusno i lekovito sirće. Bez obzira na sve, jabukama ne možemo izlečiti nijednu bolest, ali njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo sprečiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka je riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Zavisno od sorte, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10, 9 g ugljenih hidrata i 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6, kao i beta-karotena. Jabuka opskrbljuje organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije. Plod ove voćke služi kao preventiva od prehlade, a dokazano je da smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog creva. Takođe, štiti i od uticaja štetnih UV zraka.
DIJETETSKA ISHRANA
S obzirom na to da je jabuka puna kalijuma, ona odlično podstiče izlučivanje suvišne tečnosti i zbog toga je odlična u dijetalnoj ishrani. Bogata je vlaknima koja bubre u želucu stvarajući osećaj sitosti i i zbog toga je nezaobilazna u svim dijetama. Takođe, jabuka pozitivno utiče i na funkcionisanje bubrega, jetre i žuči. Budući da sadrži i do 90 odsto vode i nema masnoća, ona uspešno gasi žeđ i osvežava posle napornog treninga.
JABUKA KAO MEDIKAMENT
Jabuka smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i promena u mozgu izazvanih starenjem. Sok od ovog voća, pogotovo ako je mutan, održava mozak u dobroj formi. Budući da je bogata vlaknima, jabuka pomaže pri mršavljenju i održavanju telesne težine jer brzo stvara osećaj sitosti. Ljudi koji pojedu barem jednu jabuku na dan imaju manju mogućnost da obole od dijabetesa tipa 2. Budući da je bogata vlaknima, ona sprečava nagle promene nivoa šećera u krvi. Zanimljivo je da ovo voće sprečava pojavu karijesa, iako je važno napomenuti da to nije zamena za pranje zuba. Jabuke jačaju imunitet i sprečavaju pojavu žučnog kamenca, a njena vlakna preventivno deluju kod nastanka lošeg holesterola.
Recept
Džem od jabuka
Vreme pripreme: 2 sata // cena: 650 dinara // broj osoba 6
Sastojci:
1 kg jabuka
1 limun
200 g badema
2 kašike belog ruma
500 g šećera
kesica želatina
Priprema:
Jabuke operite, oljuštite, isecite na osmine, izvadite im semenke pa sve isecite na listiće i nakapajte sokom od jednog limuna. Badem prelijte kipućom vodom, poklopite ga i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Oljuštite ga, ispecite u tiganju bez masnoće i naseckajte na krupnije komade. Pripremljenim jabukama dodajte 2 kašike belog ruma, badem, 2 štapića cimeta i sve stavite u šerpu za kuvanje. Jednu kesicu želatina pomešajte sa 2 kašike šećera, sve umešajte u sečene jabuke i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok ne provri. Nakon toga, uz stalno mešanje, dodajte ostatak šećera. Pustite da masa provri, kuvajte još oko tri minuta i pri tom skidajte penu. Vruć džem izlijte u čiste i zagrejane tegle koje nakon toga odmah treba zatvoriti.
Antrfile
Anđelina Džoli
Omiljena užina
Glumica Anđelina Džoli poznata je kao osoba koja izuzetno vodi računa o ishrani, a njeni dijetetski obroci uglavnom sadrže sveže voće i povrće. Kad god je to moguće, jede svežu jabuku kao užinu, a neretko konzumira pite i šejkove čiji je glavni sastojak upravo ova voćka.