Đumbir - pikantni lek iz prirode

0
Koren ove biljke ima brojna lekovita dejstva, a pored toga što je interesantnog ukusa, odličan je antiokisdant, ali i ljutkast začin u brojnim svetskim kuhinjama
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Đumbir je poreklom iz Azije, a kao začin koristi se se u celom svetu kako za ishranu, tako i za lečenje. Kao dodatak jelima upotrebljava se njegov koren pošto je veoma aromatičan i sadrži mnoge korisne sastojke. Miris limuna i slatkasto pikantan ukus čine ga veoma prijatnim. Naučnim ispitivanjima ustanovljeno je da ova biljka sadrži dosta lekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala), a najviše ih ima u korenu - belančevine, biljna vlakna, biljne masti, enzimi, eterična ulja... Zanimljivo je i to da u sadejstvu sa lekovitim biljkama i lekovima pojačava njihovo dejstvo.

 

ISHRANA

Koren đumbira koristi se kao dodatak kolačima, čaju, pivu ili likerima. U indijskoj kuhinji učestvuje u spravljanju sosova, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa i raznih poslastica. U Engleskoj je na ceni hleb sa ukusom đumbira. Jelu se dodaje kao prah ili u obliku sitnih komadića, a može se upotrebiti i narendani koren.

 

MEDIKAMENT

U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavetovati sa lekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva - mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da đumbir sprečava  zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje treba ograničiti upotrebu. Ova biljka odličan je antioksidant i savršena je u lečenju upalnih procesa. Odlično deluje i u slučaju anoreksije, astme, bolova u zglobovima, bolova kičme, protiv bolesti krvnih sudova... Za one koji pate od migrene čaj od đumbira je savršen lek. Jednu malu kasiku suvog đumbira u prahu preliti sa 2,5 dl ključale vode. Ostaviti da se malo ohladi, dodati sok od 1/2 limuna i piti dok je još mlak. Čaj od đumbira i limuna koristiti svega nekoliko dana (3 - 4 šolje dnevno), a korisno je konzumirati ga i u periodu kada simptomi migrene nisu izraženi da bi se, što je moguće duže, odložio sledeći napad.

 

RECEPT

Marinada za ražnjiće na indijski način

 

VREME PRIPREME: 30 minuta // Cena: 700 dinara // Broja osoba: 4

 

Sastojci

1 glavica crnog luka

2 kašike sitno iseckanog đumbira

1 kašičica karija

¼  kašičice mlevenog indijskog oraščića

200 ml kiselog mleka

500 g svinjskog mesa

 

Priprema

U blenderu ispasirati luk i začine, dodati kiselo mleko i blago promešati. Poređati ražnjiće u plitku posudu i preliti marinadom. Ostaviti da odstoji pre pečenja.

makonda-tracker