Cvekla - paleta vitamina i minerala

0
Crveno kao krv, ovo ukusno povrće savršen je dodatak ishrani, pomaže u lečenju brojnih oboljenja i održava imuni sistem.
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

U našem narodnu cvekla je omiljeno povrće za salatu tokom zime, a odavno je već poznato i da pozitivno utiče na kompletno zdravlje organizma. Ona je prirodni antianemik, antibakterik, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant... Uspešno reguliše krvni pritisak, a sok od ovog povrća koristan je antipiretik jer snižava visoku telesnu temperaturu. Seme cvekle koristi se za terapijsko lečenje tumora genitalija i creva.

Ova biljka poznata je i kao antioksidant i laksativ. Regeneriše ćelije i blagotvorno deluje kod bolesti jetre, pluća i kože, kod čišćenja organizma, groznice, jetrenih komplikacija, konstipacije, karcinoma, prehlade, trovanja nikotinom i drugih zdravstvenih tegoba. Zanimljivo je da kuvana cvekla nije lekovita, ali je korisna u raznim dijeto-terapijama dok se za lečenje koristi isključivo sirova cvekla.

IZVOR ZDRAVLJA

Zbog svoje lekovitosti, cvekla se odavno koristi u narodnoj, ali i u savremenoj medicini i to najćešće njen koren koji sadrži veoma malo kalorija. Sok iz iz ovog dela biljke veoma je lekovit jer obiluje korisnim sastojcima kao što su: antocijan, bakar, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamini B1, B2 i B12, vitamin C, gvožđe, jod, kalcijum, magnezijum, prirodni šećer, selen, folna kiselina... Cveklu treba koristiti kao pomoćno sredstvo kod anemije, bolesti grla i nosa, bronhitisa, grčeva u stomaku, prehlade, gojaznosti, ekcema, depresije, celulita, reume, za jačanje imuniteta, protiv infekcija kože, neplodnosti, nervoze, problema sa krvnim pritiskom... Blagotvorno deluje na kosti i zube, a upotrebljava se i u prevenciji srčanih bolesti...

 

Recept

Sok od cvekle

Vreme pripreme: 20 minuta, cena 400 dinara, broj osoba: 3

Sastojci:

1 kg cvekle 

1 kg šargarepe

1 kg jabuka 

1/2 kg meda

Priprema:

Narendati šargarepu, cveklu i jabuke i smesi dodati med. Potom sok ostaviti dan-dva da miruje, pa ga procediti kroz medicinsku gazu. Piti ga ujutru na prazan želudac. Neće se pokvariti tri dana pošto se procedi.

 

Zdrava torta od cvekle

Glumica Džesika Bil glavni je pobornik zdravog načina ishrane. Smatra da je presno voće presudni faktor kada je u pitanju opšte stanje organizma, a preferira i fermentirano povrće jer veruje da je odlično za njenu kožu. Kako bi izbacila sve toksine iz organizma, redovno pije zeleni čaj, a kad god želi da konzumira zdravu poslasticu, priprema ukusne torte i kolače koji kao osnovni sastojak imaju cveklu u kombinaciji sa tikvicama.

 

 

 

Ksenija Konić

makonda-tracker