Banana – recept za srećan život

0
Pored toga što je veoma ukusno, ovo voće je izvor vitamina, a ujedno pomaže u prevenciji mnogih bolesti i blagotvorno je u borbi protiv pušenja
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bogate vitaminom B6, osim što podstiču bolje raspoloženje, banane su izuzetno dobre za kosti, želudac i creva, a redovnim konzumiranjem smanjuje se rizik od moždanog udara za čak 40 odsto. Budući da je izrazito bogata kalijumom i sadrži malo soli, banane se preporučuju ljudima koji imaju probleme sa krvnim pritiskom, a pomažu i kod gubitka koncentracije i pamćenja.

KAO MEDIKAMENT

Banane sadrže tri prirodna šećera – sucrose, fruktozu i glukozu - kombinovane sa vlaknima tako da ovo voće hrani i okrepljuje organizam. Istraživanja su pokazala da konzumiranje samo dve banane dnevno osigurava energiju za 90-minutni naporan rad. Prema nedavnom istraživanju sprovedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osećali su se znatno bolje nakon što su pojeli jednu bananu. Kod pojačanog PMS-a, konzumiranje banane smanjuje nivo glukoze u krvi koja utiče na raspoloženje. Zanimljivo je  da ona pomaže osobama koje imaju problema sa gvožđem i kod nekih slučajeva anemije. Takođe, banana se pokazala blagotvorna i u uspostavljanju normalne funkciju stolice. Jedan od najbržih načina prevladavanja mamurluka jeste spravljanje milkšejka zaslađenog sa medom. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda nadoknađuje šećer u krvi, a mleko hidrira celo telo. Oni koji veruju u prirodnu metodu lečenja, mogu čak i bradavice da skinu pomoću kore od banane.

 ENERGETSKA VREDNOST

Uzimanje banana između obroka pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi, čime se izbegavaju jutarnje mučnine. Banane sadrže visoke količine vitamina B koji pomaže u smirivanju nervnog sistema.

Banana se koristi kao hrana kod poremećaja rada creva zbog svog mekog sastava i glatkoće. Ona je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posledica kod hroničnih bolesti. Banana takođe neutrališe kiselinu i smanjuje nadraženost tako što oblaže unutrašnjost želuca. Isto tako, banane mogu pomoći i kod odvikavanja od pušenja. Vitamini B6, B12, kalijum i magnezijum koji se nalaze u ovom voću, pomažu u oporavku tela nakon povlačenja nikotina.

RECEPT: Kolač od banana

Vreme pripreme: 60 minuta // cena 500 dinara // broj osoba 4

Sastojci

3 jajeta

malo soli

100 g putera

125 g šećera

250 g brašna

1/2 kašičice praška za pecivo

2 banane

šećer u prahu

Priprema

Zagrejati rernu na 180 stepeni, a potom razdvojiti žumanca i belanca. Nakon toga umutiti belanca sa solju. Izmiksati puter sa šećerom, pa dodati žumanca. Sipati brašno i prašak za pecivo. Ispasirati banane i umešati ih u testo sa belancima. Masu sipati u namašćen kalup za proju i peći 25 minuta. Gotove kolačiće posuti šećerom u prahu.

 

Izvor energije

Atraktivna glumica Lejton Mester koja je svetsku slavu stekla glumeći u seriji Tračara, pobornik je zdravog života. Upravo zbog toga u pauzama tokom snimanja šarmantna glumica uvek jede banane. Kako kaže, pored toga što je to zdrava užina, ona joj daje dovoljnu količinu energije da nastavi snimanje.

makonda-tracker