Male tajne u kockici čokolade

0
Iako se verovalo da čokolada nije zdrava, te da izaziva karijes i akne na koži, brojna naučna istraživanja kažu kako je ona odličan stimulans, a umereno konzumiranje ove poslastice neretko može da podigne raspoloženje
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slatkiš koji se dobija mešavinom kakao mase sa većom ili manjom količinom šećera - čokolada, najčešće na tržište dolazi u obliku pločica. Predstavlja vredan izvor energije svojstvene arome, slatkog ukusa i jedinstvenog osećaja topljenja u ustima. Osnovne sastojke svake čokolade, uz kakao masu, kakao maslac i šećer, čine aroma vanile, ali i emulgator lecitin koji povezuje sve njene sastojke. Zanimljivo je da je ona bogata fosforom i magnezijumom te velikom količinom gvožđa, cinka i kalijuma. Osim toga sadrži i folnu kiselinu, beta karoten, lecitin i vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP.

UTICAJ NA PSIHU

Čokolada, naročito ona sa velikim udelom kakao mase, sadrži tvari koje pomažu u podizanju dobrog raspoloženja. Nakon konzumiranja ove poslastice u našem organizmu oslobađaju se endorfini koji se još nazivaju i unutrašnjim ili endogenim opijatima jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak. Poželjno je izbjegavati čokoladu pre odlaska na spavanje jer može da uzrokuje pojavu nesanice. Uprkos činjenici da je bogata masnim tvarima, ona se brzo vari. Iako se smatra nepoželjnom namirnicom jer obiluje masnoćama i veoma je kalorična, često se zaboravlja da sadrži znatne količine fenola, a zna se da su polifenoli u čokoladi glavni antioksidansi ili hvatači slobodnih radikala koji sprečavaju da holesterol oksidira u krvi i začepi krvne sudove. Konzumiranjem manjih količina ovog slatkiša podstičemo koncentraciju i jačamo svoje intelektualne i psihičke sposobnosti. S druge strane, preterana konzumacija može da dovede do razdražljivosti ili potištenosti.

ZANIMLJIVOSTI

Pored crne postoji i bela čokolada koju čine kakao maslac bez kakaa uz dodatak šećera, arome i mleka. Bela čokolada nema dubinu arome obične čokolade. Iako postoji uvreženo mišljenje kako čokolada uzrokuje karijes,  i akne na koži dokazano je da za takve priče nema osnova. Takođe, iako se veruje da u kockici čokolade ima mnogo kofeina, istraživanjma se došlo do zaključka da ga ima mnogo manje negu u šoljici kafe.

 

Recept

Čokoladni kuglof

broj osoba: 6 // vreme pripreme: 2 sata // cena: 695 din.

 

Sastojci

 _250 g Polimark stonog margarina

_250 g šećera

_1 kesica vanilin šećera

_5 jaja

_250 g brašna (T-400 meko)

_1/2 kesice praška za pecivo

_5 kašika mleka

_250 g oraha (ili badema, keksa, kokosovog brašna...)

_100 g crne čokolade

 

Priprema

 

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Namazati sa malo putera kalup za kuglof, pa posuti brašnom ili mlevenim bademom. Penasto umutiti margarin, šećer, vanilin šećer i jaja. Pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno umešati u smesu, malo-pomalo, uz postepeno dolivanje mlakog mleka. Samleti orahe (ili nešto drugo sa spiska), dodati ih u testo, izmešati i sipati u kalup. Peći na srednjoj rešetki u rerni, oko 60 minuta. Izvaditi gotov kolač iz kalupa i ostaviti ga na rešetki za kolače da se ohladi i ne potpari odozdo. Kuhinjskim nožem iseći čokoladu na krupnije komade i istopiti je na pari (staviti čokoladu u šerpicu koja može da stoji iznad veće šerpe u kojoj vri voda). Kolač premazati rastopljenom čokoladom i po želji ga posuti šećerom u prahu ili perlicama u boji. Iseći na kriške i servirati uz mleko ili belu kafu, kao ukusan doručak ili večeru.

 

makonda-tracker