Pšenica - jezgro života i zdravlja

0
Iako se često pominje kao nezdravo, belo brašno je i te kako prisutno u našim životima, a postoje i brojne teorije da u sebi sadrži dragocene ugljene hidrate i proteine
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postoji ukupno šesnaest pšeničnih vrsta, a svega tri koriste se za dobijanje brašna namenjenog ljudskoj ishrani i to tritikum vulgare, durum i turgidum. Tritikum vulgare je pšenična vrsta koja se uglavnom koristi za dobijanje hlebnog brašna. Varijacije unutar ove vrste brojne su, tako da postoje proizvodi koji se međusobno veoma razlikuju po sastavu i osobinama. Tritikum durum je vrsta u koju spadaju pšenice velike tvrdoće. U našem narodu pšenica se koristi i za pravljenje žita, naročito u zimskom periodu za vreme krsnih slava.

Strukturu pšeničnog zrna čine omotač i klica. Mlevenjem u mlinu omotač daje mekinje, a endosperm brašno. Brašno T500 dobija se postupkom mlevenja žitarica u mlinu i po svojoj strukturi može biti oštro ili glatko, što zavisi od krupnoće čestica. Postupak mlevenja sprovodi se tako što se probrane i dobro očišćene sorte pšenice nakvase, a zatim nakon što odleže i upiju vodu, melju.

 

Energetska i nutritivna vrednost

Prema piramidi pravilne ishrane preporučuje se uzimanje 6 do 11 serviranja žitarica dnevno. Kao jedinica serviranja uzima se jedna čašica od 125 g, a njena energetska vrednost iznosi 455 kcal. Žitarice su važan izvor skroba, vitamina B-kompleksa, E vitamina, kao i proteina manje biološke vrednosti. Osim toga, nutritivno gledajući, žitarice su preko potrebne kao izvor energije, vlaknaste su strukture i nužan su materijal za apsorpciju i detoksikaciju. Po hemijskom sastavu brašno je izdašna i nutritivno dragocena namirnica bogata ugljenim hidratima (65-75%), biljnim proteinima, mastima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Pšenično brašno odličan je izvor ukupnih ugljenih hidrata koji su najkorisniji izvor raspoložive energije u ljudskom telu. Belo brašno sadrži mangan i selen, to jest jedno serviranje osigurava 33 odsto mangana i 62 odsto selena od preporučenih dnevnih potreba.

RECEPT

 

broj osoba 6 // vreme pripreme 2 sata // cena: 500 din

 

Pogačice sa sirom

 

Sastojci

250 g Polimark margarina

250 g brašna

250 g sira

2 žumanceta

so

susam

 

Priprema

Sjedinite sve sastojke bez susama i jednog žumanceta. Kada sve dobro umesite stavite u kesu i ostavite sat vremena u frižideru. Nakon toga rastanjite testo do debljine jednog centimetra i čašom vadite pogačice. Premažite žumancetom, pospite susamom i pecite na temperaturi od 200 stepeni dok ne porumene.

 

Ksenija Konić

makonda-tracker