Šta su i kako se uklanjaju polipi na grliću materice

17
O ovom zdravstvenom problemu najčešće benignog karaktera, govori naša stručna saradnica Milica Džinić koja opisuje njegove simptome, ali i način na koji se leči govori vam naš stručni saradnik Milica Džinić, specijalista gineoklogije i akušerstva u GAK Narodni
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić

Najčešći polipi genitalnog trakta su oni na grliću materice. Obično su benigni (dobroćudni), a učestalost im je 1-2 na 100 žena. Vagina i grlić materice su prekriveni epitelom koji se sastoji od pet slojeva i zato ima zaštitnu ulogu. Pri pregledu, sluzokoža je glatka i ružičasta. Česte infekcije koje rezultiraju pojačanom sekrecijom ili prekomerna hormonska stimulacija mogu dovesti do toga da epitel postane istanjen. Lokalni imunitet je promenjen pa najčešće kao posledica dugotrajne upale, može doći  do prekomernog bujanja sluzokože i nastanka polipa na grliću.

SIMPTOMI POLIPA NA GRLIĆU MATERICE

Ukoliko žena ne ide na redovne preglede, polipi mogu toliko narasti da se javljaju i spolja, između usmina. Obično su praćeni pojačanom sekrecijom koja nekada ima neprijatan miris. Ponekad se kao simptomi mogu javiti sukrvica ili krvarenje. Polipi na grliću su bezbolni. Oni uvek manje ili više proširuju kanal grlića koji vodi u materičnu šupljinu, pa infekcija može napredovati ushodnim putem. U tom slučaju nastaje endometritis, zapaljenje materične sluzokože ili adneksitis, zapaljenje sluzokože jajovoda. Na ovaj način može doći i do steriliteta. Krvarenje nakon odnosa ili neredovni ciklusi, kao i krvarenje u postmenopauzi, mogu biti uzrokovani polipom koji ima maligni (zloćudni) karakter.

TRUDNOĆA I POLIP

U trudnoći se mogu javiti takozvani decidualni polipi. Oni su uzrokovani prolabiranjem decidue i zato se ne odstranjuju. Nakon porođaja dolazi do samoizlečenja. Zbog toga je neobično važno da žena bude kolposkopski pregledana pre trudnoće.

DIJAGNOSTIKOVANJE POLIPA

Maligne promene na grliću, miom koji se razvija, šiljati kondilomi na grliću, pobačaj ili ciste na grliću materice, mogu imitirati polip. Zato je neophodan kolposkopski pregled i PAPA test.

LEČENJE I PREVENCIJA POLIPA

Kada je dijagnostikovan polip, ginekolog određuje način na koji će ga odstraniti. Dobijeno tkivo upućuje se na histološki pregled, a od rezultat pregleda zavisiće dalji tretman pacijentkinje. Recidivi polipa su česti, a propratne upale treba lečiti ciljano prema kulturi i antibiogramu. Sprečavanjem i lečenjem upala i trauma grlića, preventivno se deluje se nastanak polipa.

ENDOMETRIJALNI POLIP

Polip u materičnoj šupljini nastaje ograničenim bujanjem sluzokože endometrijuma. Najčešće se javlja u perimenopauzi i postmenopauzi, a uzrok nastanka za sada nije poznat. Rast polipa može napredovati i lako  se može naći u cervikalnom kanalu.

SIMPTOMI I DIJAGNOSTIKOVANJE

Vrlo često nema nikakvih simptoma. Nekada se može javiti pojačana sekrecija, bol ili krvarenje ukoliko su polipi maligno izmenjeni. Dijagnostikuju se UZ pregledom i histeroskopijom, ali isto tako neophodno je uraditi kolposkopski pregled i PAPA test.

 

LEČENJE

Endometrijalni polipi se odstranjuju ablativnim tehnikama, a dobijeno tkivo upućuje se na histološki pregled. Potom sledi odluka da li će pacijentkinja dolaziti u određenim vremenskim intervalima na kontrolne preglede ili je potrebno operativno lečenje.

Milica Džinić, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK Narodni front

 

makonda-tracker