Med je od davnina poznat kao jedan od najboljih lekova za različite bolesti, a neka od poslednjih istraživanja pokazuju kako je u tretiranju infekcija kod povreda kože delotvorniji od antibiotika koji deluju samo na određene bakterije, a med se u studiji pokazao kao delotvoran i kod bakterija koje su bile rezistentne na 13 antibiotika. Kašičica meda sadrži više lekovitih sastojaka nego većina savremenih medikamenata za ublažavanje prehlade, a pomaže i kod problema sa probavom. Bez obzira što kašičica meda ima 22 kalorije, a šećera 15, on je mnogo zdraviji jer sadrži gotovo jednak deo glukoze i fruktoze. Inače, efikasan je i u lečenju zubnih oboljenja, čireva i artritisa.
KAO MEDIKAMENT
Osim što leči, med je i garant dobrog raspoloženja. Ako se umesto šećera doda u sok od pomorandže, pomoći će protiv gripa i prehlade, u kombinaciji sa sokom od maline ili jagode jača imunitet, a rastvoren u čaši toplog mleka pomaže protiv nesanice.
Budući da je neizostavni sastojak mnogih slatkiša poput medenjaka, palačinki i torti, ova prirodna poslastica omiljena je i deci i odraslima. Med se preporučuje mališanima i u prirodnoj i u veštačkoj ishrani jer poboljšava varenje, uništava patogenu floru u crevima, zaustavlja dijareju, sprečava nadimanje i pojavu grčeva, prekida povraćanje, deluje kao blagi laksativ. Med povećava broj mlečnih bakterija (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidus) u crevima svake osobe, a one proizvode metabolite koji ometaju rast patogenih bakterija. Dokazano je kako je med vrlo važan u tretmanu dečijeg bakterijskog proliva.
MED U KOZMETICI
Prirodni med je prikladan za negu i zaštitu svih tipova kože. Odličan je i za očuvanje njene elastičnosti, mekoće i sjaja. Njegova upotreba u kozmetici temelji se na višestrukim specifičnim učincima koji se ne mogu uporediti ni sa jednim drugim sastojkom.
ŠIŠARKE SA MEDOM
Za 6 osoba // vreme pripreme 30 minuta // cena 500 din.
Sastojci:
8 kašika meda
8 kašika šećera
1 margarin
200 gr čokolade
250 gr kornfleksa
Priprema:
Med i šećer malo otopiti na ringli, dodati margarin i čokoladu. Pošto se masa sjedini, skloniti sa šporeta, a kada se ohladi, dodati kornfleks, pomešati i od toga praviti kuglice.