Pasulj – hrana koja leči

0
Ovo povrće je prirodni izvor cinka, gvožđa, biotina i drugih bitnih hranljivih sastojaka. Osobe koje imaju nedostatak biotina gube vlasi, a pasulj može sprečiti opadanje i ubrzati rast kose
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U našem narodu pasulj je veoma cenjeno i značajno jelo. Zbog hranljivih, ali i lekovitih sastojaka, za njega bi se moglo reći da hrani i leči. Iako je poreklom iz Amerike, koristi se u ishrani skoro svih zemalja sveta. Pasulj (Phaseoli legument) jednogodišnja je biljka koja spada u mahunarke i sve više se preporučuje za ishranu zbog svojih lekovitih sastojaka.

Ova biljka u sebi sadrži mnogo belančevina. Samo jedna šolja ovog kuvanog povrća ima 15 g belančevina, čime se zadovoljava značajan deo dnevnih potreba. Pasulj je takođe izvrstan izvor molibdena koji eliminiše štetne materije iz organizma. Ovo je odlična namirnica i za poboljšanje rada kardiovaskularnog sistema. U njemu ima mnogo prehrambenih vlakana koji pomažu u smanjenju holesterola. Takođe, pasulj je dobar izvor magnezijuma koji je antistresni mineral važan za rad mišića i nervnog sistema. Polifenolni antioksidativni fitonutritijenti koji su u sastavu pasulja štite holesterol od oksidacije i tako sprečavaju nastajanje arteroskleroze. Pasulj je dobar izvor vitamina B1 koji ima važnu ulogu u pretvaranju šećera u iskoristivu energiju, kao i fosfora i mangana.

 

ZDRAVLJE U ZRNU

Pasulj ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti osobe obolele od celijakije (bolest trajne nepodnošljivosti na gluten). Preporučljivo je češće jesti pasulj i radi pravilne probave, kod prevencije zatvora i lečenja sindroma iritabilnog kolona, hemoroida i divertikuloze.  Pasulj ima niski glikemijski indeks (GI=39), dakle sprečava brz rast glukoze u krvi, pa je time idealna namirnica za dijabetičare, kao i tokom dijete za mršavljenje. Izaziva gasove jer ljudi ne mogu da svare šećere koji se nalaze u njegovom zrnu. Te šećere troše bakterije u debelom crevu i proizvode gasove. Proces se može smanjiti ako se baci voda u kojoj je bio potopljen pasulj ili se baca prva voda u kojoj je kuvan.

RECEPT

Pasulj prebranac

 

Za 6 osoba // vreme pripreme 2 sata // cena: 350 din

Sastojci:

500 g pasulja

3 dl ulja

1 kg crnog luka

2 češnja belog luka

1 list lorbera

aleva paprika

mleveni biber

so

 

Priprema:

Beli pasulj staviti u lonac, usuti hladnu vodu i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša vodeći računa da se ne prekuva. Potom ga ocediti, a onda očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji desetak minuta. Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, aleve paprike i so po ukusu. Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno staviti red pasulja, a preko njega isprženi luk. Ovo ponoviti dok se ne potroše pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim uljem. Poslednji red mora da bude pasulj. Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku. Potom sve dobro zaliti uljem. Peći u zagrejanoj rerni oko pola časa.

 

 

 

makonda-tracker