Kruška kao lek i dar bogova

0
Pored već poznatih citrusa i ovo voće pomaže u borbi protiv prehlade, sadrži potrebnu količinu vitamina C za ljudski organizam, a pogodna je i za pravljenje kašica za bebe
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slatke i sočne, kruške su nekada nazivane darom bogova. Spadaju u istu porodicu voća kao jabuke i dunje. U zavisnosti od vrste, kruške mogu biti žute, zelene, braon ili crvene i dobar su izvor vitamina C. Ovaj vitamin je moćno sredstvo u borbi protiv prehlade jer stimuliše bela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, direktno uništava mnoge viruse i bakterije, a takođe i regeneriše vitamin E - snažan antioksidans. Konzumiranje ove voćke pomaže u prevenciji kardiovaskularnih i bolesti crevnog trakta.

 

HRANLJIVO VOĆE

Kruška se preporučuje za ishranu odojčadi kao glavni sastojak kašica. Ovo voće ima sposobnost da vrlo brzo utoli glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Vitamini B iz kruške pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Ona je prirodan i brz izvor energije, a sadrži i značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera. Zahvaljujući velikom procentu kalijuma, kruška pomaže u sprečavanju pojave artritisa i reume, a folna kiselina koje ima u ovom voću neophodna je za dobar neuro-mišićni rad. Zahvaljujući kombinaciji vitamina koje sadrži, kruška blagotvorno deluje na kožu kao krema protiv bora, a opskrbljena vitaminima A i B ona crpe svoje unutrašnje bogatstvo kako bi osigurala prirodne koristi koje su ljudskom organizmu potrebne. Beta-karoten i vitamin E savršeno se kombinuju sa vitaminom C koji se nalazi u kruški.

 

KRUŠKA KAO LEK

Kruška utiče na regulaciju insulina i daje osećaj sitosti tokom dana. Prirodno reguliše visinu šećera u krvi, što je čini idealnom dijetetskom namirnicom. Preventivno deluje na bolesti srca i krvnih sudova jer snižava nivo štetnog holesterola i pomaže pri apsorpciji žučnih kiselina. Budući da u sebi sadrži i sorbitol, korisna je za jačanje zuba. Osim toga, zbog velike količine kalcijuma koji se u njoj nalazi, kruška je voće koje se najviše preporučuje deci i mladima.

 

Tart sa celim kruškama

12 parčića // vreme pripreme 2 sata // cena 800 dinara

 

SASTOJCI

Za masno testo:

200 g integralnog brašna

125 g putera

60 g tečnog meda

1 jaje

Za filovanje:

1 kg malih krušaka

2 kašike šećera

3 jajeta

150 g tečnog meda

100 g mlevenih neljuštenih badema

100 g brašna

2 kašike listića badema

 

PRIPREMA

Pomešati integralno brašno sa puterom, medom i jajetom, uviti testo u foliju i hladiti ga 60 minuta u frižideru. Oljuštiti kruške i izdubiti semenke. Kuvati ih u šerpi poklopljene oko 6 minuta sa 125 ml vode i šećerom. Izvaditi ih da se ocede, a potom zagrejati rernu na 180 stepeni. Testo razviti po radnoj površini posutoj brašnom i time obložiti nauljeni pleh za tart (ø 26 cm). Za fil razdvojiti žumanca i belanca, pa belanca potom umutiti. Žumanca umutiti sa medom i nakon toga umešati badem i brašno. Na kraju pažljivo umešati i sneg od belanaca. Premazati time koru i sve poređati preko obarene kruške. Blago pritisnuti kruške u fil, sve posuti listićima badema i peći u rerni oko 55 minuta.

Ksenija Konić

makonda-tracker