Žitarica koja se često naziva zlatnim zrnom, važi za namirnicu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim sastojcima, a isto tako odličan je izvor i gradivnih materija. Mnogi smatraju da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama, što je potpuno netačno budući da obiluje ugljenim hidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije.
Osim što se upotrebljava kao brašno za razna peciva, kukuruz se često koristi kao povrće u vidu dodataka jelima i veoma povoljno utiče na zdravlje zbog svojih korisnih sastojaka. Jela od kukuruza su ukusna i zdrava u skoro svim oblicima i kombinacijama.
Zrno kukuruza ima najveću klicu koja procentualno sadrži veliki deo masti i šećera. Od nje se proizvodi ulje visokog kvaliteta, bogato je vitaminom A, C i E (vitamin plodnosti) i nezasićenim masnim kiselinama. Ulje se preporučuje kao lek kod progresivne staračke ateroskleroze jer smanjuje nivo holesterola i dovoljno je da se svakodnevno koristi 20 g ulja kao dodatak redovnoj ishrani.
Kukuruz i pecivo od kukuruznog brašna povoljno utièu na zdravlje kada su u pitanju Alchajmerova bolest, anemija, bronhitis, depresija, dijabetes, jaèanje nervnog sistema, poremeæaj metabolizma, neplodnost, bolest krvnih sudova, osteoporoza, reuma, smanjenje apetita, bolesti srca, problemi sa bešikom, mokraænim putevima, holesterolom i bubrezima.
Lek za srce i mozak
Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih sudova ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana koja uništavaju povišene vrednosti holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B3 i magnezijuma koji pomažu prirodnu regulaciju vrednosti homocisteina u organizmu i tako štite kardiovaskularni sistem. Kukuruz obiluje vitaminom B1 koji obezbeđuje gotovo trećinu dnevnih potreba našeg organizma, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga.
Moćni antioksidans
Iako važi pravilo da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, kukuruz ipak ne pripada toj grupi. Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.
Pržene kuglice sa feta sirom i kukuruzom
SASTOJCI:
200 g slatkog kukuruza
100 g kuvanog krompira
150 g President somborske fete
2 kašike kukuruznog brašna
30 g obiènog brašna
so
pola kašièice šeæera
malo peršuna
pola kašièice praška za pecivo
šoljica slatkog mleka
prezle
ulje
PRIPREMA:
Kukuruz izmiksati u multipraktiku da se dobije kompaktna smesa. U masu dodati krompir, sir, kukuruzno i obièno brašno, so, šeæer, sitno seckani peršun i prašak za pecivo. Sjediniti masu, napraviti 13-15 kuglica i ostaviti ih u frižideru 15 minuta. Nakon hlaðenja kuglice umakati u mleko, uvaljati u prezle i ponovo staviti u frižider na 10 minuta. Za to vreme zagrejati ulje u dubokoj posudi, izvaditi kuglice i ostaviti ih na sobnoj temperaturi 2-3 minuta pre prženja. Smanjiti vatru na najmanje i pržiti dok ne dobiju lepu žutu boju. Poslužiti vruće sa sosom po želji.
Priredila: Tijana Radovanović