Sklad vitamina i minerala u spanaću

0
Zna se da je zeleno povrće veoma zdravo, a vitamini i minerali koji se nalaze u spanaću preporučuju se svima, naročito onima koji boluju od hroničnih bolesti
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sveži listovi spanaća sadrže mnogo hranjivih sastojaka zbog čega se ovo zeleno povrće ceni i kao lek. Ima izražena antioksidativna svojstva, pa pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih i drugih bolesti. Zbog obilja vlakana odličan je za regulisanje probave, a zahvaljujući visokom procentu gvožđa, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi. Naučnici su dokazali da, ukoliko konzumiramo spanać, bolje i brže razmišljamo. Ovo zdravo povrće štiti i od stresa. Jedan od karotenoida, lutein, poboljšava zdravlje, a posebno je uspešan u borbi protiv katarakte. Povoljno utiče i na lečenje tegoba i bolesti kao što su: alergije, anemija, bolesti zuba i usne duplje, očiju, srca i krvnih sudova, bronhitis, glavobolja i umor, dermatitis, degeneracija mišića, depresija, dijabetes, ekcem, karcinom prostate, kožne bolesti, neplodnost, opadanje kose... Spanać se ipak ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

DIJETETSKA ISHRANA

Ovo povrće sadrži malo kalorija, a mnoštvo korisnih sastojaka i biljnih vlakna. Ima i veoma male količine belančevina i ugljenih hidrata. Neke materije iz spanaća mogu usporiti varenje masnoća i prevariti osećaj gladi, pokazuje studija. Iako je želudac poluprazan, osećamo sitost pa je odlična dijetetska namirnica koja može pomoći u skidanju suvišnih kilograma...

IZVOR MINERALA I VITAMINA

Spanać je sa pravim razlogom dobio naziv kralj minerala. Samo u 100 g ove namirnice ima oko 1.400 mg mineralnih sastojaka. Nijedna životna namirnica ne može se meriti sa ovom biljkom u pogledu bogatstva magnezijumom. Spanać ima i mnogo gvožđa, kalijuma, kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Bogat je vitaminom A koji je važan za vid, vitaminima B grupe, a sadrži i znatne količine E i K vitamina, kao i vitamin C.

Kanoli sa spanaćem i feta sirom

 

SASTOJCI:

_ 1 kg spanaća

­_ 200 g Somboled feta sira

_ 1 prstohvat muškatnog oraščića

_ 12 listova testenine za lazanje

_ 50 g pečenih maslina

_ 20 g kapara

_  400 g seckanog paradajza

_ 30 g parmezana

_ ekstra devičansko maslinovo ulje

_  so i biber

 

PRIPREMA:

 

Spanać očistiti i na nekoliko minuta potopiti u vrelu vodu. Nakon toga ocediti, staviti u posudu i dodati izmrvljeni Somboled feta sir. Sve zajedno začiniti solju i biberom, dodati malo muškatnog oraščića i dobro izmešati. U zasebnu posudu staviti seckani paradajz, dodati pečene masline, začiniti solju i biberom, a nakon toga uliti malo maslinovog ulja. Izmešati sastojke. Testo za lazanje preseći na pola, i svaku polovinu staviti na radnu površinu, poprskati vodom i premazati smesom spanaća i sira te zamotati u rolat. Kanole složiti u namašćenu vatrostalnu posudu i sve zajedno preliti smesom od paradajza te posuti naribanim parmezanom. Tako pripremljene kanole dvadesetak minuta peći u rerni na 200°C.

 

 

makonda-tracker