Zdravlje u listu heljde

0
Heljda se svrstava u žitarice jer ima pirinčano zrno i priprema se na sličan način, obiluje brojnim vitaminima, a belančevine koje sadrži kvalitetnije su od onih u drugim žitaricama
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Heljda je biljka poreklom iz Azije, a gaji se zbog zrna koje je dobro probavljivo i spada u dijetalnu hranu. Zbog sličnosti u hemijskom sastavu zrna kao i zbog načina korišćenja, svrstava se u žitarice. Stabljika je razgranata, visine oko 150 cm i sazrevanjem dobija crvenkastu boju. Listovi su srcoliki, a zrno trouglastog oblika. Oljušteno sadrži oko 80 odsto skroba, 10 do 15 odsto belančevina, 1 do 2 odsto sirovih vlakana, 2 do 3 odsto masti i 1 do 2 odsto minerala (gvožđe, fosfor i jod), ali i povećan sadržaj B1 i B2 vitamina. Pošto se oljušti, zrno se može koristiti za supu, a kad se samelje, kao brašno za gibanicu, pogačice, torte... S obzirom na to da ne sadrži gluten (kao prave žitarice) koristi se kod problema sa celijakijom. Od 100 kg zrna heljde može se dobiti 60 do 75 kg tamnog brašna.

MEDIKAMENT

Zeleni listovi i cvet heljde mogu se koristiti kao izvor rutina, glikozida koji se upotrebljava u medicini kao lekovito sredstvo za bolesti kao što su povišen pritisak, reumatizam i dijabetes, dok čaj od heljde pomaže prilikom oporavka od zračenja i hemoterapije. Poznato je lekovito delovanje čaja od cveta heljde na disajne organe i pluća, a mešavina lista i cvetova heljde leči arteriosklerozu krvnih sudova. U krajevima gde se ova biljka najviše gaji pije se čaj od semena za smirenje i za lečenje nesanice. Grubo brašno od heljde upotrebljava se za pripremu raznih obloga u lečenju kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za negu lica i to za pripremu piling maski.

KULINARSTVO

Zbog gastronomskih posebnosti mnogi više cene heljdu od pirinča i koriste je za pripremu namirnica kojima je osnovni sastav ili dodatak pirinač. Zrno za ljudsku ishranu je trouglastog oblika, može se kuvati kao pirinač, oljuštiti i onda pripremiti kao kaša, ili se može samleti i na taj način se dobija kvalitetno brašno za pripremanje palente ili vrlo ukusnog hleba i peciva (kao dodatak brašnu drugih žitarica).

RECEPT

Pita od heljde i mladog sira

 

SASTOJCI:

- jedno pakovanje kora od heljde

- 50 g heljde

- 500 g President domaćeg mladog sira

- malo ulja

- 2 dl kisele vode

 

PRIPREMA:

Heljdu kratko prokuvajte i ostavite da malo odstoji, pa je procedite. Pomešajte je sa President domaćim mladim sirom. U podmazani pleh ređajte naizmenično koru od heljde pa fil. Završite korom od heljde. Pitu isecite i prelijte kiselom vodom.

Pecite u rerni dok gornja kora ne porumeni.

 

makonda-tracker