Story Gastro: Paprika - simbol ukusne zimnice

0
Tokom leta uglavnom se konzumira sveža, a s prvim danima jeseni paprika postaje glavni sastojak zimnice. Jednako kao i njen ukus, poznato je lekovito dejstvo ovog povrća
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako se južno voće smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C, to je plod šipka, koji je prvobitno pronađen u paprici. Zanimljivo je da plod ovog povrća ima dvostruko više vitamina od ostalih povrćki.

Lekovitost paprike potiče od kapsaicina i deluje antiseptički, u  probavnom sistemu sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje, poboljšava apetit i varenje hrane. Podiže imunitet organizma posebno kad je reč o reumatskim oboljenjima. Utiče na površinsku kapilarnu cirkulaciju i korisna je u lečenju arterioskleroze. Zbog značajnog sadržaja kalijuma paprika ima i određena diuretska svojstva i antikancerogeno dejstvo. Sokom od paprike leče se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih oboljenja, a njime može da se spreči i opadanje kose tretmanom spolja. 

U ULOZI MEDIKAMENTA

Ljuta i slatka paprika pomažu varenju, a ljuta se smatra lekom protiv usporenog varenja. Interesantno je da je paprika antioksidant jer čisti telo od slobodnih radikala. Ona još sprečava aterosklerozu, odstranjujući holesterol iz krvi i dobra je prevencija protiv infarkta, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući PP vitaminu širi krvne sudove. Seme paprike, koje je sastojak aleve paprike, samleveno zajedno sa mesom - pokoricom, upija holesterol. Vitamin E, kao njen sastojak, olakšava prenos kiseonika, pa se tako organi i tkiva bolje napajaju. Ljuta aleva paprika sprečava razvoj mikroba i fermentaciju smanjujući proizvodnju i zadržavanje toksičnih materija u crevima. Poželjna je i u dijetama jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija. 

SOK OD ZELENE PAPRIKE

Sok od zelene paprike sadrži mnogo silicijuma koji je neophodan noktima i kosi, a takođe potpomaže rad lojnih žlezda i žučnog kanala. U kombinaciji sa sokom od šargarepe, sok od zelene paprike postiže izvanredne rezultate u uklanjanju pega sa kože. Osobe koje pate od gasova u stomaku, kolika i spazma creva mogu osetiti veliko olakšanje dnevnom upotrebom 50 ml soka zelene paprike.

PUNJENA PAPRIKA 

SASTOJCI:

700 g mešanog mlevenog mesa,

2 glavice luka

3 čena belog luka

1 kašičica crvene paprike 

1 kašičica soli 

1/2 kašičice crnog bibera

6 kašičica pirinča

1 kašičica sitno seckanog peršuna 

1 kašičica vegete

1 kg paprika 

1/2 dl maslinovog ulja 

2 velike kašičice brašna 

1 grančica celera 

2-3 velike kašike koncentrata paradajza

malo soli

 

 

PRIPREMA

Paprike očistite od semenki. U posudi pomešajte mleveno meso sa svim začinima. Smesom napunite paprike. U loncu za kuvanje propržite malo brašna na ulju. Dodajte paradaiz ili pasirani koncentrat. Dolivajte vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu umaka. U njega stavite punjene paprike i grančicu celera. Poklopite i kuvajte 20 minuta u ekspres loncu ili sat i po u običnom.

makonda-tracker