Iako se južno voće smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C, to je plod šipka, koji je prvobitno pronađen u paprici. Zanimljivo je da plod ovog povrća ima dvostruko više vitamina od ostalih povrćki.
Lekovitost paprike potiče od kapsaicina i deluje antiseptički, u probavnom sistemu sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje, poboljšava apetit i varenje hrane. Podiže imunitet organizma posebno kad je reč o reumatskim oboljenjima. Utiče na površinsku kapilarnu cirkulaciju i korisna je u lečenju arterioskleroze. Zbog značajnog sadržaja kalijuma paprika ima i određena diuretska svojstva i antikancerogeno dejstvo. Sokom od paprike leče se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih oboljenja, a njime može da se spreči i opadanje kose tretmanom spolja.
U ULOZI MEDIKAMENTA
Ljuta i slatka paprika pomažu varenju, a ljuta se smatra lekom protiv usporenog varenja. Interesantno je da je paprika antioksidant jer čisti telo od slobodnih radikala. Ona još sprečava aterosklerozu, odstranjujući holesterol iz krvi i dobra je prevencija protiv infarkta, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući PP vitaminu širi krvne sudove. Seme paprike, koje je sastojak aleve paprike, samleveno zajedno sa mesom - pokoricom, upija holesterol. Vitamin E, kao njen sastojak, olakšava prenos kiseonika, pa se tako organi i tkiva bolje napajaju. Ljuta aleva paprika sprečava razvoj mikroba i fermentaciju smanjujući proizvodnju i zadržavanje toksičnih materija u crevima. Poželjna je i u dijetama jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.
SOK OD ZELENE PAPRIKE
Sok od zelene paprike sadrži mnogo silicijuma koji je neophodan noktima i kosi, a takođe potpomaže rad lojnih žlezda i žučnog kanala. U kombinaciji sa sokom od šargarepe, sok od zelene paprike postiže izvanredne rezultate u uklanjanju pega sa kože. Osobe koje pate od gasova u stomaku, kolika i spazma creva mogu osetiti veliko olakšanje dnevnom upotrebom 50 ml soka zelene paprike.
PUNJENA PAPRIKA
SASTOJCI:
700 g mešanog mlevenog mesa,
2 glavice luka
3 čena belog luka
1 kašičica crvene paprike
1 kašičica soli
1/2 kašičice crnog bibera
6 kašičica pirinča
1 kašičica sitno seckanog peršuna
1 kašičica vegete
1 kg paprika
1/2 dl maslinovog ulja
2 velike kašičice brašna
1 grančica celera
2-3 velike kašike koncentrata paradajza
malo soli
PRIPREMA
Paprike očistite od semenki. U posudi pomešajte mleveno meso sa svim začinima. Smesom napunite paprike. U loncu za kuvanje propržite malo brašna na ulju. Dodajte paradaiz ili pasirani koncentrat. Dolivajte vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu umaka. U njega stavite punjene paprike i grančicu celera. Poklopite i kuvajte 20 minuta u ekspres loncu ili sat i po u običnom.