Breskva je veoma ukusno i korisno voće bogato vitaminima C, B2, karotenom i kalijumom. Ne treba zaboraviti da i ova biljka može poslužiti kao prirodni lek za mnoge bolesti. Najbolje je da se koristi sveža, ali i sokovi i kompoti pripremljeni od ovog voća zadržavaju dosta hranljivih i lekovitih sastojaka. Naučna istraživanja pokazuju da breskva može povećati plodnost kod muškaraca, umanjiti krvni pritisak, sprečiti nastanak i dalje napredovanje raka. Zahvaljujući vitaminu B2, korisna je za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda. Breskva se naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj. Osim toga, breskve pospešuju varenje teško svarljive i masne hrane jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje. Breskva sadrži dosta tečnosti, šećera i drugih hranljivih materija pa je tokom leta pravi melem za okrepljenje organizma i stoga je treba jesti dok traje sezona.
DIJETETSKA DEJSTVA
Sočno voće i plod breskve imaju nisku energetske vrednosti od samo 43 kcal na 100 g. Sadrži 87 odsto vode, 11 odsto ugljenih hidrata i vrlo male belančevina i masti. Od vitamina najviše ima beta-karotena i vitamina C, a od minerala kalijuma, fosfora i magnezijuma. Breskve i nektarine vrlo su osvežavajuće voće jer sadrže 90 odsto vode. Upravo zbog toga ubrajamo ih u niskokalorično voće koje je idealno za dijetu. Imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu.
ZDRAVA I UKUSNA
Breskva i nektarina takođe su izvori hranljivih vlakana. Jedna porcija breskve ili nektarine koja odgovara srednjoj veličini voća, pokriva od 5 do odsto 9 svakodnevnih unosa vlakana preporučenih za odrasle muškarce i žene. Ti unosi znatno su smanjeni ako se ne konzumira i koža voća jer upravo taj deo sadrži velike količine vlakana.
RECEPT
TORTA OD BRESKVE
SASTOJCI: 190 gr maslaca, narendana kora pomorandže, šolja šećera,
3 jaja, 100 g rastopljene bele čokolade, 2 šolje brašna, 1 kesica praška za pecivo, 3/4 šolje vode, 3 dl slatke pavlake, 1/4 šolje šećera u prahu,
1/2 šolje mlevenog pečenog lešnika; ZA FIL: 2 velike sitno iseckane breskve, 2 kašike voćnog likera, 5 dl slatke pavlake, šolja šećera u prahu
PRIPREMA: Podmazati kalup za okruglu tortu. Umutiti maslac, koru pomorandže i šećer. Dodati 1 po 1 jaje, ohlađenu čokoladu, brašno i vodu, sve usuti u kalup i peći devedeset minuta na 180 stepeni Celzijusa. Ostaviti da se prohladi 5 minuta, a zatim izručiti na podmetač i nakon toga preseći horizontalno na tri lista. Umutiti pavlaku za fil sa šećerom, dodati liker i iseckane breskve. Premazati listove torte i sve ukrasiti lešnicima.