Kada je brak stvarno lak…

0
Kako da održimo brak uspešnim i naučimo na koji način da se odnosimo jedno prema drugom, šta žene treba da promene u ponašanju prema muškarcima i obrnuto, otkriva naš stručni saradnik Dragana Jovanović, life coach
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nedavno sam bila gost u jednoj popularnoj emisiji i odgovor na pitanje koje mi je postavljeno mogao je da bude tema cele emisije: Kako da znam da li je mladić s kojim se zabavljam idealan partner za brak? Na koji način možemo odgovoriti na takvo pitanje, a da ne zvučimo kao draga Saveta? Učimo mnogo toga u školama i na fakultetima, a niko nas nije podučio elementarnim životnim pitanjima kao što su brak, vaspitanje dece, vođenje ljubavi… Možemo da budemo vrhunski menadžeri i vodimo firme, a ne umemo da donesemo prave odluke kada je reč o našem životu. Imala sam koleginicu na fakultetu koja je između aprilskog i junskog roka našla dečka i udala se za njega. Na moje zaprepašćenje kako je odlučila da se uda za nekoga koga ne poznaje dobro, ona je odgovorila: Ionako se svi promene u braku, što da gubim vreme? Često su mi kasnije padale na pamet njene reči. Dok se zabavljamo, uživamo jedno u drugom, ne delimo troškove za struju, brigu o deci i starim roditeljima. Uglavnom nam je najlepše sa šarmantnim, opuštenim tipovima, avanturistima s kojima se lepo provodimo i putujemo. Volimo se i verujemo da je to jedini uslov za uspešan brak. Moje bračno iskustvo dugo 23 godine, ali i ono što sam  doživela u profesionalnoj praksi, uverilo me je da ljubav  može biti razlog da se dvoje ljudi venčaju, ali za harmoničan i skladan brak potrebno je još mnogo toga.

 

NIŠTA SE NE PODRAZUMEVA 

Jedan od najvećih preduslova za dobar odnos jeste mogućnost da na vreme saznamo šta partner očekuje od nas i braka. Zašto? Svi se mi udajemo i ženimo iz različitih motiva, a pogrešno mislimo da je razlog zbog koga naš partner ulazi u brak  isti kao i naš. Od tog trenutka mi pričamo različitim jezicima i ne razumemo šta tu ima da se ne razume kad je sve tako prosto. On treba da uradi ono što je naša vizija braka i zajednice, a u stvari uopšte ne zna šta je to. Tanja se udala posle godinu i po dana zabavljanja. Odrasla je uz majku kojoj su dom, ona i njen brat bili centar sveta. To uverenje prenela je na Tanju i ona je brinula o deci, uvek je imala spremljen ručak, sve je bilo čisto, sređeno... Marko je odrastao kao jedinac, sa roditeljima koji su svaki trenutak provodili zajedno, imali su prijatelje, radili su isti posao, podržavali se... On je od Tanje očekivao vreme samo za njih dvoje, a njega nije bilo. Tanja se čudila i negodovala što on nije želeo treće dete, voleo je da izlazi, bio je nezadovoljan i sve je manje boravio u kući. I dalje su se voleli, ali živeli su u lošem braku i stalno su jedno drugo krivili za ono što im se dešava. Da su pre braka znali šta je prioritet svakoga od njih, imali bi izbor – da se ne venčaju ili da usklade svoja očekivanja. Ništa se ne podrazumeva i ako želimo dobar partnerski odnos, moramo da kažemo šta želimo.

 

BIRAJTE REČI KADA SE SVAĐATE

Reči imaju energiju. To što je ne vidimo, ne znači da ne postoji. Često u svađi izgovorimo nešto kako bismo povredili partnera. To se ne zaboravlja i vraća nam se kao bumerang kada se najmanje nadamo. Sve što mislimo, kažemo i uradimo – ima svoje posledice. Ako ne želite da to sutra bude upućeno vama, ne radite loše stvari svom partneru jer time pomerate granice u odnosu. Pomerite granice u lepom - u ljubavi i nežnosti.

 

PRIHVATITE SEBE TAKVE KAKVI JESTE 

Da bismo bili dobri nekom drugom, moramo prvo da budemo dobri sami sebi. Možemo da damo samo nešto što imamo, zar ne? Neke moje klijentkinje stalno su nezadovoljne sobom i svojim izgledom, a očekuju od svojih partnera da budu bezrezervno oduševljeni njima i da im  govore kako su lepe. Zašto da neko veruje u nešto u što ni mi lično ne verujemo? Prihvatiti i zavoleti sebe glavni je uslov da prihvatimo i svog bračnog druga, sa svim njegovim manama i vrlinama. Tolerantnost je  deo dobre energije koju unosimo u brak.

 

DAJTE SVE OD SEBE  

Uradite sve što je potrebno da vaš brak bude srećan i harmoničan. Nemojte čekati da to prvo uradi vaš partner. Iz primera se najbolje uči, ali uvek imate i druge mogućnosti. Stvarno mislim da je srećan razvod mnogo bolji izbor od nesrećnog braka. Ako ste dali sve od sebe, a brak nije više vaša mirna luka - to nije  neuspeh, već iskustvo koje ste stekli da biste popravili grešku.

 

Dragana Jovanović

Life couch

 

makonda-tracker