Story Wellbeing: Kopriva – žari i leči

0
Glumica Gvineth Paltrou obožava prirodne preparate, a pre nekoliko godina odlučila je da svoju kosu tretira i pere isključivo sa šamponima na bazi koprive. Bez obzira na to što većina ljudi u detinjstvu beži od neprijatnog dodira koprive, blagotvorno dejstvo o
Gvinet Paltrou, foto: Guliver
Gvinet Paltrou, foto: Guliver

Iako žari, kopriva je i te kako zdrava i preporučljiva za ljudsku upotrebu. Jedino kuvanjem čovek može da iskoristi sve blagodeti ove biljke. Tada njene bodlje postaju meke poput svile i dobijaju isceliteljsku moć. Kopriva raste u proleće, čak i ispod snega, a ima je na livadama i zadržava se tokom leta. Kroz istoriju, ona se pripremala kao spanać ili osnovni sastojak kod spremanja supe. Iako stvara neprijatan osećaj kada se koprivom prelazi preko nogu ili ruku, ona u velikoj meri poboljšava cirkulaciju.

 

BILJKA KROZ VEKOVE 

Kopriva se upotrebljava i kao medikament, a vekovima se koristila kako bi se rešili problemi natečenih zglobova, anemije, tifusa, groznice, reume... Ova biljka je izuzetno bogata gvožđem i najčešće se koristi sveže isceđen sok od mlade koprive kojim se postižu izvanredni rezultati. Kod reume i artritisa, listovi koprive kuvaju se na pari, a za lečenje je zaslužan bor koga ima više nego u tabletama kod terapijskog lečenja. U narodnoj medicini na našim prostorima kopriva se koristi za lečenje bronhitisa, a kao lek koristi se čaj od njenog suvog lista. Sok korena i lista koprive pomešan sa medom u jednakim dozama znatno olakšava tegobe kod hroničnog bronhitisa.

 

VITAMINI 

Za koprivu mnogi kažu da ima izuzetne prehrambene i vitaminske vrednosti, a mnogi smatraju da je to najzdravije lisnato povrće.

Njeni listovi u proleće sadrže mnogo vitamina C, karotena (A vitamin), kalcijuma, vitamina K, B2 i pantenonske kiseline. U biljci ima i belančevina, ugljenih hidrata, masti, fosfora, gvožđa, bora i kremene kiseline.

 

KOZMETIKA

Kod dubinskog čišćenja kože lica, sakupljanja proširenih pora i neutralisanja mitesera, pet do vrha punih kašičica sušenih listova koprive prelijte sa litrom vrele vode, prebacite peškir preko glave i desetak minuta parite lice.

 

ŽARUŠA

SASTOJCI:

0,5 kg koprive

3-4 čena belog luka

2 kašičice ulja

so 

PRIPREMA:

U vreloj vodi oko pola sata kuvati sveže koprive, a nakon toga dobro ih ocediti i sitno iseckati. Na vrelom ulju i uz mešanje oko dva minuta pržiti pripremljenu koprivu. Posoliti po ukusu, a beli luk koji smo prethodno sitno iseckali, pomešati sa gotovom vrućom koprivom i odmah servirati.

Može se poslužiti kao prilog uz pire krompir i sigurno ćemo dobiti jedan izuzetno hranljiv i kompletan obrok.

 

 

makonda-tracker