I dok ostatak porodice koristi praznike za gastronomsko opuštanje, princeza Ana i tokom Božića ostaje dosledna svom zdravom i umerenome načinu ishrane.
Princeza Ana već decenijama važi za člana britanske kraljevske porodice koji strogo vodi računa o ishrani i zdravim navikama.
I dok je Božić za mnoge, uključujući kralja Čarlsa i princa Vilijama, prilika da se bez griže savesti uživa u bogatoj trpezi, pečenoj ćuretini, nadevima i slatkim poslasticama, Ana ostaje verna svom minimalističkom pristupu hrani.
Iako se očekuje da će praznike i ove godine provesti u Sandringemu zajedno sa porodicom, njen božićni jelovnik znatno se razlikuje od onoga što se obično nalazi na kraljevskom stolu. Umesto raskošnih obroka, princeza se drži jednostavne i lagane ishrane, čak i tokom praznika.
Prema navodima bivšeg kraljevskog kuvara Darena Mekgrejdija, Ana dan započinje namirnicama koje podstiču metabolizam. Ujutru najčešće poseže za prezrelim bananama, koje mnogima možda ne deluju primamljivo, ali su, kako on objašnjava, lakše za varenje.
- Ana gotovo uvek bira skoro crne, prezrele banane jer su blaže za stomak - otkrio je Mekgrejdi.
Govoreći za magazin Hello!, nekadašnji kuvar kraljevske porodice opisao je i božićne ručkove u Sandringemu, ističući da su švedski stolovi često prilično jednostavni.
Deca i odrasli uglavnom jedu odvojeno, a na meniju se najčešće nalazi klasična pečena ćuretina, bez dodatnih raskošnih jela poput šunke.
Ćuretina se, prema njegovim rečima, tradicionalno služi uz različite nadeve, od žalfije i luka do kestena, kao i uz standardne priloge poput pečenog i pire krompira, paškanata i prokelja.
Ako bi nakon ručka ostalo mesta, princeza Ana bi, po uzoru na svakodnevnu naviku svog brata, kasnije uživala u popodnevnom čaju ili dasci sa sirevima.
Mekgrejdi je otkrio da je ta sirna plata često bila čak i „impresivnija“ od samog ručka. Popodnevni čaj, kako kaže, gotovo obavezno uključuje božićnu tortu iz kraljevske kuhinje, kao i razne čokoladne kolače.




