Kada je seks stvarno dobar?

0
Pitanje koje često muškarci i žene sebi postavljaju, naročito nakon duge veze, jeste da li je njihov seksualni odnos kvalitetan i dobar. Ukoliko nešto nije kako treba, kroz razne eksperimente i testove mogu da ga poboljšaju, a u sve to, upućuje vas psihoterape
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pod uticajem romantičnih filmova, časopisa i ljubavne beletristike, uglavnom smo vođeni idejom da su automatska uzbuđenost kao reakcija na suprotan pol i čuveni leptirići u stomaku - nužan preduslov za dobar seks. Leptirići, međutim, nisu ništa drugo do lepši naziv za sasvim prirodnu nervozu uoči seksualnog odnosa. Kao što je na prvom dejtu cela naša ličnost na meti procene od strane potencijalnog partnera, u seksualnom odnosu naša tela su ta koja će neko procenjivati. Stoga, sasvim je prirodno da se uoči seksualnog odnosa u izvesnoj meri osećamo nelagodno. Ipak, samo umerena nelagodnost nije isto što i izraženo osećanje straha vezano za sopstvenu seksualnu kompetentnost.

SEKS KAO OBIČNA AKTIVNOST

U današnje vreme koje karakteriše izražena trka za potvrdom sopstvenih sposobnosti, seks je postao jedan od instrumenata uz pomoć koga sebi nastojimo da nešto dokažemo. Nije ni čudno da se veliki broj ljudi u seks upušta kao u još jednu od brojnih aktivnosti u kojima se mora dokazati sopstvena vrednost. Cena koju plaćamo za ovakav način sagledavanja seksualnosti jesu strahovi vezani za sopstvenu polnu kompetentnost koji se manifestuju u vidu slabe erekcije kod muškaraca i nemogućnosti dostizanja orgazma kod žena. Ovakvi problemi posledica su preterane usredsređenosti na kvalitet erekcije ili nemogućnost dostizanja vrhunca umesto uživanja za vreme samog polnog čina.

SMETNJE PRI ODNOSU

Ono što takođe onemogućava ostvarenje dobrog seksualnog odnosa jesu brojni mitovi koji se tiču toga kakav bi dobar seks zapravo morao da bude. Prvi takav mit jeste ideja da je penetracija jedina prava stvar, a da je sve ostalo predigra i ne smatra se seksom. Seksualno ponašanje podrazumeva intimni fizički kontakt ili uzajamno stimulisanje delova tela koje pobuđuje erotska osećanja. Orgazam nije neophodan da bi se uživalo u doživljaju. Sve što nam prija u fizičkom kontaktu sa drugom osobom jeste seks. Njegovo svođenje samo na orgazam, jedan je od najčešćih uzroka seksualne disfunkcionalnosti: muškarac se očajnički trudi da održi erekciju ili da uspori orgazam, a žena žuri da ga što brže dostigne.

EKSPERIMENT – DA ILI NE

Drugi mit, veoma popularan među devojkama, jeste ideja da je glupo eksperimentisati i probavati nove stvari u seksu. Mnoge devojke pod uticajem patrijarhalnog vaspitanja veruju kako nemaju pravo na inicijativu u seksu i da su svi seksualni potezi rezervisani striktno za muškarce. One čak smatraju da je nedostatak iskustva u seksu svojevrstan afrodizijak i da će na taj način osigurati privlačnost kod partnera. Ovo je, naravno, mit koji je odavno izašao iz mode! Još jedan mit, povezan sa prethodno navedenim, jeste ideja da kada žena preuzme vođstvo ili jasno pokaže šta želi, muškarac ne može da uživa u seksu zato što mu to oduzima muškost.

ŠTA MOŽE DA POKVARI ODNOS

Suprotno ovoj ideji govore istraživanja Abrahama Maslova koja ukazuju na to da je između muškaraca i žena koji su fleksibilniji i osećaju se slobodnim da budu ili aktivni ili pasivni, seks raznovrsniji i donosi više uživanja. Međutim, ukoliko muškarac sam sebi kaže: To je neprirodno ili Strašno je ako nisam spreman svakog časa kada ona inicira stvar, a ona razmišlja Ja sam previše agresivna -  to može dovesti do inhibicija koja utiču na smanjenje uživanja u seksu. Dakle, seks nije oblast ekspertize muškog pola, već aktivnost u koju ulazimo kao ravnopravni akteri. I na kraju, spomenuću čuveni mit koga se pridržava veliki broj ljudi, a to je ideja kako ne smemo da kažemo partneru šta nam prija. Sve mora da se odigra samo od sebe jer ako moramo da kažemo šta je to što želimo, onda to nije ono pravo! Veliki broj muškaraca veruje kako bi trebalo da budu u stanju da sami kod sebe izazovu seksualno uzbuđenje i često se ustručavaju da zamole partnerku da im u tom smislu pomogne jer smatraju da će tako pokazati svoju polnu nemoć. Žene, s druge strane, retko kad saopštavaju na koji način žele da budu stimulisane i očekuju od svojih partnera da im čitaju misli, što predstavlja krajnje neefikasno sredstvo za stvaranje seksualnog zadovoljstva. Tajna dobrog seksa leži u tome da što otvorenije i konkretnije saopštite jedno drugom šta je to što volite ili šta vam ne prija, bez ikakvog kritikovanja i donošenja sudova.

AFRODIZIJAK

Dobićete najbolji afrodizijak ako tačno znate gde i kako vaš partner najviše voli da ga dodirujete. Da bi vam to pošlo za rukom, jedino što morate da uradite jeste da iskomunicirate svoje seksualne želje.
I na kraju, kada se izborite s ovim mitovima koji vas sabotiraju u ostvarenju zadovoljavajućeg seksualnog odnosa, imajte na umu da su u krevetu dobre iste one stvari koje su na ceni i van njega: iskrenost, mašta, malo nestašluka i mnogo obazrivosti.(Eleonor Peri)

Mia Popić, psihoterapeut

makonda-tracker