Trudnica u spa centru

0
Tokom obe trudnoće, pevačica Emina Jahović - Sandal praktikovala je odlaske na masažu, jer su joj znatno olakšavale dane u trudničkim danima. Odlazak u spa centar tokom blagoslovenog stanja svakoj trudnici period od devet meseci može učiniti znatno prijatnijim
Emina Jahović Sandal, Foto: Petar Đorđević
Emina Jahović Sandal, Foto: Petar Đorđević

Zdrava trudnoća osnovni je preduslov da se rodi zdrava beba. Nega vaše bebe počinje već u stomaku, a današnje trudnice traže alternativne načine poboljšanja tradicionalnih zdravstvenih usluga. Terapija masažom je divan način da se pomogne budućoj majci u savladavanju osećaja umora i telesne napetosti. U hramu tajlandske masaže Jai Thai, u Beogradu, stručni terapeutski tim koji radi po konceptu Peđe Filipovića prirediće vam opuštajući tretman u kome ćete uživati i vi i beba. Masaža deluje i na telo i duh uravnotežujući majku i dete.

KAKO DELUJE MASAŽA

Masaža za trudnice je poseban tretman prilagođen individualnim potrebama svake žene. Devet meseci koji prethode rođenju deteta često nisu prijatni i mogu biti vrlo naporni. Kao posledica rada hormona, javljaju sasvim nove senzacije i promene na telu koje mogu prouzrokovati bol, neprijatnost, velike oscilacije emocija i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Masaža izuzetno povoljno utiče na psihofizičko stanje žene i vraća potrebnu energiju telu kao bi se uspešno prilagodilo brojnim promenama.

Pokreti ruku terapeuta specijalno su kreirani prema senzibilitetu i potrebama trudnoće. Masaža uključuje leđa, vrat, ramena, glavu, ruke, šake, noge i stopala. Posebno se vodi računa o delovima tela koji trpe najveće napore tokom trudnoće, kao i oni u kojima se javljaju bolovi (na primer donji deo leđa). S obzirom na to da trudnice ne mogu da leže na stomaku, masaža se izvodi na leđima, na boku i u sedećem položaju. Svi pokreti moraju da budu nežni i izbalansirani, bez jakih pritisaka. Pokreti preko stomaka moraju da budu izuzetno nežni – terapeut će vas, praktično, maziti dok se vi opuštate uz zvuke tihe muzike i umirujuću svetlost sveća. Utrljavanje kreme i ulja u kožu stomaka doprinosi njegovoj elastičnosti. Prilikom masaže trudnica moraju da se koriste potpuno prirodne kreme i ulja.

 

KADA NE TREBA IĆI NA MASAŽU

Većina stručnjaka slaže se da masažu trudnica ne bi trebalo praktikovati u prvom tromesečju jer se taj period smatra kritičnim za trudnoću. U slučaju određenih problema, potrebno je izuzeti masažu pojedinih delova tela i staviti akcenat na druga područja. Ukoliko je opšte zdravstveno stanje žene u trudnoći zadovoljavajuće, prenatalna masaža je bezbedna i poželjna (čak i za trudnice sa višeplodnom trudnoćom) zbog toga što blagotvorno deluje i na mamu i na bebu. Blaga masaža opušta mišiće, smiruje upaljene tačke, poboljšava cirkulaciju i pokretljivost, ublažava nesanicu, te doprinosi opštem stanju i raspoloženju buduće mame.

Postoje neka stanja u kojima ne bi trebalo obavljati masažu trudnica. To se odnosi na trudnice sa rizičnom trudnoćom, na stanje zarazne bolesti, kod temperature, povraćanja, visokog krvnog pritiska... Pre nego što se krene sa serijom masaža u trudnoći, savetuje se konsultacija sa lekarom.

Masaža može biti korisna i za sam porođaj. Tokom trudova, masažu može obavljati babica. Možete se vratiti svojim omiljenim masažama, tek kada se oporavite od porođaja. Ima dama koje se već mesec dana nakon porođaja osećaju potpuno normalno i vraćaju uobičajenim tretmanima.

 

ISHRANA I MASAŽA

Korisno je znati preporuku terapeuta da se masaža radi bar dva sata posle obroka. Poštujte sve druge uobičajene savete lekara vezane za ishranu, higijenu i ponašanje u trudnoći, kako bi blaženo stanje i porođaj učinili što prijatnijim. Važno je da slušate svoje telo. Jednom ili više puta nedeljno - masažu primenjujte onoliko koliko to vama odgovara. Možete je kombinovati sa refleksološkom masažom stopala. Masaža trudnica, znači, ne sme da bude agresivna, već blaga i nežna. U salonu Jai Thai prenatalna masaža izvodi se uz pomoć prirodnih krema na bazi lavande i pomorandže. Smestite se u udoban položaj i prepustite dodiru stručnih i iskusnih terapeuta. Doživite lakoću! Probudite unutrašnji dodir i milujte svoju bebu nežnom masažom. Svu lepotu masaže, dobru energiju terapeuta, oseća i beba u stomaku. Trudnice koje su uživaoci masaže slažu se oko toga da se i vrlo živahne bebe potpuno umire tokom masaže!

Snežana Jelić, maser-terapeut

 

makonda-tracker