Za i protiv kućnih ljubimaca

0
Naša uspešna pevačica Marija Šerifović već pune četiri godine uživa u društvu svog kućnog ljubimca, buldoga Robija. Otkako ga je nabavila 2008. godine, Marija se od njega ne razdvaja čak i kada ide na putovanja, na koja ga uvek vodi sa sobom. Inače svog omilje
Marija Šerifović, foto: Petar Đorđević
Marija Šerifović, foto: Petar Đorđević

Mada je opštepoznato da kućni ljubimci povoljno utiču na psihofizičko stanje ljudi, ali i da veoma prijaju deci tokom njihovog odrastanja, najbitnije je da se odabere prava vrsta životinje koja odgovara vašim potrebama.

U urbanoj sredini gde se pojedinac polako ali sigurno otuđuje od prirode, poslednja karika između te sredine i njega jeste kućni ljubimac. To mogu biti razne vrste životinja, od egzotičnih u koje spadaju insekti, reptili, razne ptice do pasa i mačaka. Često se postavlja pitanje da li je pas za stan, može li da živi sa čovekom i koliko je to njegova prirodna sredina?

Odgovor nalazimo u istoriji i praistoriji prateći evoluciju čoveka od njegovog ulaska u pećinu, da bi se sklonio od spoljašnjih negativnih uslova sredine i divljih zveri. Prva životinja koja je s njim ušla u to sklonište bio je pas. Od tada potiče i iskreno prijateljstvo između čoveka i ove životinje. I mačke su se brzo priključile čoveku iz nekih svojih sebičnih razloga, ali su svojim prisustvom unele neki novi kvalitet u naše živote. Zbog toga i danas ovi kućni ljubimci imaju veliku i značajnu ulogu, naročito u savremenim uslovima našeg života.

KUĆNI LJUBIMCI I DECA

U porodicama u kojima je prisutan kućni ljubimac, odrastanje dece i njihovo sazrevanje u društveno korisne jedinke mnogo je lakše i uspešnije jer obaveze koje imaju prema kućnim ljubimcima u njima razvijaju osećaj odgovornosti i humanosti. Pored dobrih, moramo da naglasimo i neke loše strane držanja kućnih ljubimaca u domu. Prva je, po mom mišljenju, životni vek psa ili mačke koji u proseku iznosi 10-15 godina, što znači da u trenutku kada je čovek najvažniji za svog ljubimca, dolazi i vreme njegovog gubitka.

LJUBIMCI I ODMOR

Kada odlazimo od kuće na duže odsustvo ili odmor, problem u urbanoj sredini jeste i kome poveriti brigu o ljubimcu. Na sreću, on je rešiv jer postoje pansioni za pse i mačke koji sasvim solidno brinu o njima u našem odsustvu. Nekada je i ishrana ljubimaca bila problem, ali danas postoji gotova komercijalna hrana kao kompletno izbalansiran obrok koji u potpunosti zadovoljava sve potrebe određene vrste pa nema razloga da se brine o pripremi i kvalitetu hrane. Problem može biti i nametanje modnih navika u životu ljubimaca, kao što su razni tipovi garderobe, upotreba različitih kozmetičkih sredstava i zahvata koji su u većini slučajeva nepotrebni.

U principu, najbitnija je redovna i odgovarajuća veterinarska kontrola i zaštita. Svakako da, zbog svih svojih pozitivnih strana, preporučujemo kućnog ljubimca u porodici, ali sve u granicama prihvatljivog, uz poštovanje obaveza koje sa sobom nosi odgovorno vlasništvo regulisano zakonom.

 

 

Piše: dr veterine Miomir Ranđelović

makonda-tracker