Kokos: Medikament, hrana i kozmetika u kokosu

0
Nakon povratka sa Kostarike gde se takmičila u rijaliti šou-programu Survivor, Jelena Maćić je nastavila da konzumira kokos kao deo ishrane
Jelena Maćić, foto: TV Prva
Jelena Maćić, foto: TV Prva

Kokosova palma je drvenasta biljka iz porodice palmi rasprostranjena u tropskim krajevima, naročito na obalama Tihog i Indijskog okeana. Njeno ime potiče od grčke reči сосо, a pod tim imenom kokosova palma je poznata svuda u svetu. Brašno, mleko i ulje kokosovog oraha koriste se u lečenju tumora, kožnih bolesti kao što su apscesi, opekotine, osip, svrab, rane, modrice, hematomi, psorijaza, ekcem, dermatitis i ćelavost, ali i respiratornih tegoba: astme, bronhitisa, kašlja, želudačano-crevnih oboljenja, zaraznih bolesti, posebno veneričnih kao što su sifilis i gonoreja, virusnih bolesti, side, gripa, hepatitisa C, herpesa, prehlade, bolesti prostate i bubrega, poremećaja rada metabolizma, osteoporoze... Kokosovo ulje dobija se hladnim ceđenjem pulpe kokosovog oraha i bogato je laurinskom kiselinom, koja je odlična za preparate za negu kose i tela, kao i vitaminima A i E. Kokosovo ulje koristi se u pravljenju sapuna kao i u preparatima za negu tela.

KOKOS U PRAKSI
Plod se može najbolje iskoristiti. Dok je zelen, nezrelog jezgra, daje zdrav mlečni napitak bogat kalijumom i mineralnim sastojcima. Kokos je jednako zdrav bilo da se konzumira svež ili pomešan s prokuvanom vodom kao kokosovo mleko. Osušen i nariban poznat je pod nazivom korpa i koristi se kao brašno za hleb kakav spremaju žene iz Šri Lanke ili kao osnova za keks i pecivo, ulje, maslac... Upotrebljava se i u hemijskoj industriji za pravljenje finih krema, sapuna, emulzija, ali i za proizvodnju eksploziva.

MASKA ZA INTENZIVNU REGENERACIJU KOSE
Za 150 g maske za kosu potrebno je 50 g kokosovog ulja, 25 g avokadovog ulja, 25 g ricinusovog ulja, 50 g shea maslaca, i zatim sve treba otopiti na vodenoj pari i pustiti da se ohladi i stegne. Maska se umasira u suvu kosu i ostavi da deluje nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga treba je isprati, šamponirati i nastaviti sa uobičajenom negom.

 

KOKOS ZA RECIKLAŽU
Upotreba recikliranih materijala u automobilskoj industriji popularna je do te mere da pojedinci istražuju mogućnost korišćenja kokosa kao zamene za naftne derivate u plastičnim delovima.

 

makonda-tracker