Celer: zdrav i ukusan afrodizijak

0
Celer je obavezan u svakodnevnoj ishrani slavne glumice Kameron Dijaz koja pije šejkove od ovog povrća naročito kada svoju liniju želi da dovede do savršenstva uoči snimanja filmova
Kameron Dijaz, Foto: Shutterstock
Kameron Dijaz, Foto: Shutterstock

Celeru su zbog mirisa i ukusa kroz istoriju pripisivana simbolična značenja. Divlji celer i danas raste u močvarnim i priobalnim područjima Evrope, ali se u ishrani od 16. veka koristi domaći celer. Razlikuju se tri vrste ovog povrća: beli, zeleni i celer koji korenom nalikuje na belu repu. Kod nas se kroz istoriju i u narodnim pesmama celer pominje čak i kao afrodizijak. Zanimljivo je da ima nisku energetsku vrednost, pa je zbog toga pogodan za dijetetsku ishranu. U sebi sadrži mnoštvo vitamina i minerala: belančevine, vitamine C, B1, B2, E, gvožđe, eterična ulja, karotin, kalijum, kalcijum, natrijum, ugljene hidrate, hlor... Utvrđeno je da celer i jela koja se od njega prave pomažu u lečenju mnogih bolesti i tegoba kao što su reumatizam, vrtoglavica, visok krvni pritisak, glavobolja, nadutosti, kamen u bubregu, smanjen apetit, dijabetes, nervoza... Posebno je lekovita smesa celera i meda ako se uzimaju dve do tri kašičice dnevno. Celer ili njegov sok deluju lekovito i kao obloge za razna kožna oboljenja. Oprez u korišćenju veće količine celera u ishrani nalaže se trudnicama i pacijentima obolelim od hroničnih bolesti bubrega, pa se pre upotrebe treba posavetovati sa lekarom.


ISHRANA

Celer se koristi kao dodatak supama, čorbama i raznim varivima od povrća. Njegovi listovi upotrebljavaju se u salatama i supama, a sitno seckani celerov list služi još i za posipanje gotovih jela kao što su pečeno meso, piletina, jela sa roštilja i riba, a može se i pohovati. Osušeno seme celera upotrebljava se kao poseban začin.

CELER KAO DETOKSIKATOR
Sok od korena biljke smatra se jednim od prirodnih čistača organizma. Poznat je kao veliki prijatelj probave, a značajno je i to što ima gotovo trenutni učinak. Celeru se pripisuje izuzetan tonizirajući učinak zbog visokog udela prirodnog organskog natrijuma. Upravo zbog organskog natrijuma, sok celera hidratizira telo četiri puta bolje od obične vode.

LEKOVITI SOK OD CELERA
Izmešati u blenderu: 1 glavicu celera, 1 kašičicu meda, sok od ½ limuna, 4 šoljice vode. Sok pijte svež. Važno je imati na umu da je celer jedna od namirnica koje upijaju veliku količinu pesticida i toksina iz tla. Zbog toga je najbolje kupovati i koristiti celer samo kod proverenih proizvođača organskih namirnica.

Ksenija Konić

makonda-tracker