Odgovori nutricioniste Maje Astaloš

2
Na pitanja koje ste postavljali prošle nedelje, odgovorila je nutricionista Maja Astaloš
Maja Astaloš, foto: Story press
Maja Astaloš, foto: Story press

Story.rs: Pre mesec dana radila sam test intolerancije na hranu gde mi je iz ishrane izbačeno baš mnogo namirnica.U dilemi sam da li se uopšte pridržavati tog testa da bih doterala liniju? Hvala
Gaga

Maja Astaloš: Što se tiče testa intolerancije, on nije medicinski opravdan i to ćete čuti od svakog lekara! Isključivanjem velikog broja namirnica iz ishrane mozete napraviti disbalans u organizmu u smislu poremećaja metabolizma, pa čak i neko oboljenje (anemija, avitaminoza, nedostatak kalcijuma, magnezijuma i drugih elektrolita! Najbolje je da uzimate češće a manje obroke, izbacite slatkiše i sokove, uključite svakodnevnu fizičku aktivnost i postićićete odlične rezultate i sačuvaćete zdravlje.

Story.rs: Pozdrav! Ukratko, moj problem je što, uz balansiranu ishranu i treninge, veoma sporo gubim kilograme. Nemam striktno propisanu dijetu, držim se nekih osnovnih pravila (UH iskljucivo ujutru, a posle 18h samo voće malog glikemijskog indexa, proteini i eventualno bademi, bez alkohola i zaslađenih pića, brze hrane i svega sto je očigledno masno) i držim unos kalorija do 1800. Moja trenutna težina je 78 kg na 170cm visine i treniram tri puta nedeljno, vežbe višeg intenziteta (kardio, vežbe snage i oblikovanja). Za šest meseci sam izgubila samo 6 kg i nemam ideju kako bih mogla da pokrenem organizam da se brže bori protiv kilograma.
Jelena

Maja Astaloš: Mislim da kod vas nije najbolje izbalansiran unos i potrošnja u smislu kalorija. Svi znamo opšte principe pravilne ishrane, a ipak je svako individua za sebe, mislim da je 1800cal mnogo, trebalo bi izračunati potrošnju i bazalni metabolizam pa na osnovu toga odrediti ukupan dnevni broj kalorija. Što se tice voća posle 18h to izbegavajte, osim ako niste izloženi većim naporima, u popodnevnim i večernjim satima ne treba uzimati ugljene hidrate vec proteine (meso, riba, belanca, manje masan jogurt, soja i sl).

Story.rs: Pozdrav za Vas Maja!
Student sam (stalno učim sto znači stalno i sedim) i od kada sam počela da studiram moja kilaža ide naviše. Uglavnom je to 6-7kg viška ali mi to jako smeta. Počela sam od skoro da idem na fitnes i u teretanu ali ono što mene zanima je kakvi bi moji obroci trebalo da budu pošto nam tamo niko nije dao režim ishrane? Da li ja smem da jedem kada dođem sa treninga i ako smem šta bi trebalo da bude? Da li da skroz izbacim slatkiše i belo brašno ili ipak mogu to da konzumiram u nekim manjim količinama?
Hvala unapred!
Lidija

Maja Astaloš: Belo brašno i šećer izbacite skroz za ceo zivot! To vam sigurno ne treba, posle treninga svakako morate jesti i gledajte da to budu proteini, jer oni ubrzavaju proces topljenja masti. Primer večere: 50-70g raženog beskvasnog hleba, 100g tunjevine ili 150g ribe na roštilju ili 150g mladog sira i 2-3 belanca, salata ili manje masan jogurt.

Story.rs: Kada je najbolje jesti voće (vreme ? pre ili posle obroka)? Koje namirnice koristiti bez životinjskog porekla, a da sadrze dosta željeza? 10 najzdravijih namirnica? Mlečne proizvode sa manje masnoće koristiti ili ne ( npr.0,1%)?
Anja

Maja Astaloš: Voće jedite kao zaseban obrok između obroka, najbolje u prepodnevnim satima. Namirnice koje sadrže dosta gvožđa, a biljnog su porekla: spanać ,blitva, zelena salata, kupus, brokoli, kelj, maslačak, kopriva, cvekla, borovnica, grožđe. Što se tiče najzdravijih namirnica,  to su svakako: voće i povrće, sve žitarice, susam, semenke bundeve, semenke suncokreta, laneno seme, soja, heljda, proso, umebosi sljiva, banca caj, tofu sir (sojin sir), miso dodatak za supu (sve zitarice,čaj, miso, umebosi šljivu možete naći u prodavnicama zdrave hrane sa uputstvom za upotrebu). Što se tiče mlečnih prerađevina koristite one koje sadrže 1,5% mlečne masti, jer oni koji sadrže ispod 1% mlečne masti imaju u sebi zaslađivače i pojačivače ukusa, a to baš nije zdravo za nas organizam.

http://www.studioastalos.co.rs/

011 - 26 33 398

064 18 36 019

makonda-tracker