Čičak - savršen medikament za kožu

0
Lekovita biljka čičak jedan je osnovnih sastojaka losiona kojima pevačica Keti Peri neguje svoju kožu jer je posebno blagotvoran za probleme na epidermu i spravljanje domaćih preparata
Keti Peri, čičak, Foto: Shutterstock
Keti Peri, čičak, Foto: Shutterstock

Čičak u tlu ima sočan, nekad i preko pola metra dug i razgranati koren. Stabljika je grmoliko razgranjena, obrasla dlačicama i često u crvenkastoj nijansi. Može se naći uz puteve, ograde, uz rečne obale... Vreme sakupljanja je najčešće tokom jeseni, a sa korenja je potrebno prvo odstraniti svu zemlju. Nakon toga koren se na nekoliko mesta uzdužno raseče i suši na prozračnom i tamnom mestu. Lek od čička se priprema tako što se velika kašika sitno iseckanog korena i lišća kuva u pola litre vode pet minuta, zatim se ostavi da odstoji 10-15 minuta poklopljeno pa se procedi. Piju se po dve kašike dnevno, ujutro i uveče. Kod gnojnih procesa usne šupljine grgolji se, čirevi i rane se ispiraju, a osip po koži oblaže se čajem od čičkovog lišća, koje ima osobinu da hladi. Sprema se tako što se u litar vode uzme 10 g sušenog lišća i pije ujutru i uveče po jedna šolja.

Čičak u kozmetici

Koren čička najviše se koristi za borbu protiv peruti i to prvenstveno u obliku uljnog ekstrakta suvog korena (za izradu ekstrakta može se koristiti maslinovo ulje). Poznato je da čičak pospešuje i izlučivanje vode iz tela, a koristi se često i u čajnim mešavinama koje podstiču čišćenje krvi. Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkovog korena, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem, jača kosu, ako je koren zdrav.

Način primene i doze

Tradicionalna fitoterapija naziva čičak čistačem kože, pa bi svi kojima je stalo do skupe kozmetike trebalo da smatraju čičak nekom vrstom kozmetike koja se koristi iznutra. Da bi se ispoljilo delovanje čička, potrebna je dalja kura koja traje 3 - 4 nedelje, a katkad se ponavlja nakon 7 - 10 dana pauze. Jedna od karakterističnih pojava je privremeno pogoršanje simptoma bolesti. To pogoršanje je kratkotrajno i ne zahteva prekid terapije. Puno delovanje na kožne tegobe uočava se upravo na samom kraju terapije.

Kontraindikacije

Čičak je biljka sigurna za upotrebu. U slučaju žučnog kamenca treba od fitoaromaterapeuta tražiti savet za način primene jer će biti potrebno korigovati mu dozu. Treba ga izbegavati kod alergije na biljke iz porodice Asteraceae.

 

Ksenija Konić

 

makonda-tracker