Ritual vođenja ljubavi

0
Tantrički seks uključuje dodirivanje, meditaciju, disanje i naravno orgazme. Teoretski, vešti tantrički ljubavnici mogu dovesti jedno drugo do orgazma samo gledajući se, a čak i početnici u umeću tantričkog vođenja ljubavi otkrivaju da jednostavne stvari poput

 

Nema ničeg lepšeg od zaljubljenosti. Svaki trenutak je ispunjen dodirima, poljupcima, vreme je relativan pojam - sati prolaze kao minuti. U stanju ste ceo dan da provedete u krevetu, istražujući, uživajući u sadašnjem trenutku ljubavi, ne očekujući ništa. Međutim, vreme zaljubljenosti brzo prođe i u vezi mnoge stvari postanu važnije od tih trenutaka bliskosti. Brzina kojom živimo svodi bliskost na puko postizanje vrhunca, a čak i onda kad ga dostignemo, osećamo se prazno i umorno, kao da smo izgubili deo svoje vitalne energije. Niko nas ne uči o našoj prirodi, a učimo gomile činjenica koje nam neće služiti u životu. Stigli smo do drugih planeta i galaksija, a kada je reč o ljubavi, seksu i zaljubljenosti, ostali smo na nivou pubertetlija. Tantra prihvata seksualnost kao potpuno prirodan deo čoveka. Vođenje ljubavi je prilika za duhovni razvoj jer zadovoljstvo koje osećamo toliko zaokuplja naša čula da smo potpuno svesni sadašnjeg trenutka, svake senzacije našeg tela, disanja i dodira. Upravo ta svesnost transformiše seksualno iskustvo u ljubav. Kada vodimo ljubav na taj način, seksualna želja među partnerima ne jenjava nego raste i bliskost se uvećava. U istočnim kulturama vođenje ljubavi je ritual koji se može poistovetiti sa meditacijom.

Oslobodite se

Tantra nas uči da se oslobodimo u vođenju ljubavi, da otklonimo tabue i stid, da upoznamo i zavolimo svoje telo. Sa druge strane, raznim tehnikama radimo na buđenju srčanog energetskog centra, što nas čini senzitivnijim za ljubav i uzvišene emocije. Postoji razlika u vođenju ljubavi - kada je nagon samo sluga srcu, a gorivo za predivno putovanje duša. Kada to nije slučaj, nakon seksa postoji samo osećaj otuđenosti i umora. Tantra, drevna istočna filozofija uči nas da vođenje ljubavi treba da razumemo. Ako je vođenje ljubavi toliko važno da iz njega proizilazi život, mora da u njemu postoji nešto mnogo više od postizanja vrhunca! U tantri, ljubav se vodi svesno i polako zato da bi seksualna energija mogla da se opusti i da počne da kruži, pošto su muška i ženska energija jednake i suprotne i kada su u neposrednoj blizini među njihovim suprotnim energetskim polovima stvara se jako magnetno polje. To može da rezultira posebnim iskustvom. Cilj partnera je da nauče da zadrže energiju u telu. Kada to uspeju, vođenje ljubavi postaje energizujuća i revitalizujuća životna sila.

 

Prihvatite svoje telo

Tantra smatra da je naše telo izraz naše duše i da je preduslov ljubavi - da volimo i prihvatimo svoje telo. Telo negujemo i činimo snažnim vežbajući i učeći razne tehnike disanja. Izuzetno je važno da se žene prvo opuste i prepuste, a onda  zajedno sa svojim partnerima rade na kultivisanju te energije. Takođe, tantra daje jednostavne savete koji mogu da uvećaju bliskost i koje vođenje ljubavi pretvara upravo u to – ljubav, najčistije osećanje iz koga smo nastali.

Pripremite se za vođenje ljubavi  

- Mislite o tome ceo dan, planirajte, volite intenzivno svog partnera tog dana, pripremite prostor, muziku, učinite sve da kada taj trenutak dođe on bude  najlepši mogući.
- Gledajte partnera u oči jer su oči moćni kanali kojima putuje seksualna energija. Na taj način smo prisutni u sadašnjem trenutku.
- Budite svesni disanja. U jogi sve tehnike, od joga položaja do meditacije, poseban značaj daju disanju zato što nas ono vezuje za sadašnji trenutak i zato što nas ti trenuci povezuju sa našom životnom energijom. Usporavanje disanja i usklađivanje udaha i izdaha sa partnerom smanjuje napetost, usklađuje energije i produžava vreme vođenja ljubavi.

Opustite se

Naučite da se opustite i fizički i mentalno. Duboka  relaksacija, koja se u Life centru vodi kao poseban program, oslobađa nas od stresa i dozvoljava energiji da se slobodno kreće. Postanite svesni da je vas dodir - dodir energije, topline i ljubavi. Takođe, budite svesni energije koju vam partner prenosi dodirom i senzacije koju stvara kod vas. Recite ono što osećate, nemojte misliti da se nešto podrazumeva. To stvara veliku prisnost i poverenje. Poznati ruski autor i bioenergetičar Lazarev rekao je da je čovek jedino biće koje nema sezonu parenja već može da vodi ljubav uvek zato što seks može upotrebiti i u druge svrhe osim za produženje vrste.

Unutrašnji osmeh - vežba

Ova vežba pomaže vam da stvorite vezu sa sobom produbljujući sposobnost za intimu. Zatvorite oči i prisetite se osmeha nekog koga volite i kome verujete. Kada osetite kako uzvraćate osmeh, uputite ga sebi i svom telu. Zamislite da se smeškate svakom organu i svakom delu svog tela, pogotovo onom koga baš ne volite. Levu ruku položite na srce, a desnu na donji stomaka i svesno šaljite energiju punu ljubavi iz svog gornjeg srca u donje srce – polne organe.

 

Dragana Jovanović

makonda-tracker