Story Wellbeing: Sve blagodeti kamilice

0
Pop pevačica Aleksandra Radović obožava čaj od kamilice koji konzumira pre svakog nastupa, a često ga daje i svojoj ćerkici Nini jer joj je baš taj napitak pomogao kada je beba imala grčeve
Aleksandra Radović, Foto: Story Press, Shutterstock
Aleksandra Radović, Foto: Story Press, Shutterstock

Biljka kamilice, pored toga što je lepa i krasi bašte, veoma je i delotvorna i pogodna  za ljudsko zdravlj. Kao narodni lek koristi se za stomačne tegobe, grčeve, probleme sa varenjem, gastritis, čireve, ali i za smanjenje nervne napetosti, kod nesanice i premorenosti. Zbog svojih antiseptičnih svojstava kamilica se spolja primenjuje za ispiranje upalnih procesa na koži, upala očiju, vaginalna ispiranja i kupke. Koristi se i kod oboljenja bubrega, jetre i žuci, a zanimljivo je da može da se upotrebljava i za ublažavanje grčeva kod beba.

Čaj od kamilice pogodan je i protiv očnih infekcija, dok se inhalacijom odlično smanjuju alegrijska oboljenja disajnih puteva i sinusa. Eterično ulje kamilice opušta mišice, deluje anestetički i dezinficijentno. Dok pranje kose kamilicom služi za pozlaćivanje plavih vlasi, tamnija kosa može dobiti svetliji ton. Postoji više vrsta kamilica, a ljudima su najpoznatije nemačka i rimska kamilica. Premda ih mi nazivamo skoro istim imenom, one pripadaju drugačijim rodovima. Kamilice su snažno aromaticne, karakterističan miris potiče od eteričnog ulja, a ukus je gorak. Iz rimske kamilice dobija se potpuno prozirno ulje bogato spojevima esterima. Eterično ulje kamilice, koristi se u kozmetičkoj industriji, plavu boju daje mu kamazulen, koji gotovo i ne postoji u biljci, već nastaje hemijskim procesom tokom destilacije.

Obloge i kupke od kamilice

Preko jedne pune kašike kamilice prelijte 1/4 litre ključale vode i ostavite kratko da odstoji. Kada se procedi, od tečnosti mogu da da se naprave tople obloge. Koriste se za smanjivanje telesne temperature, za neutralisanje podočnjaka, ali i brže zarastanje rana. Zanimljivo je da od kamilice može da se napravi i relaksirajuća kupka. Sto grama kamilice preliti litrom ključale vode i nakon ceđenja pomešati sa trideset litara mlake vode.

Ulje od kamilice

Posudu veličine 1 l napuniti cvetovima kamilice i preliti litrom maslinovog ulja. Kada odstoji dve nedelje procediti i čuvati u staklenoj boci na suvom i hladnom mestu. Ulje se, osim što blagotvorni deluje na kožu, može upotrebiti i kod lečenja reume, bolova u zglobovima i ne postoji vremensko ograničenje prilikom korišćenja.

Balzam za usne

Odvojite 20 g hladnog shea maslaca u staklenu čašicu. Otopite oprezno i polako u vrućoj vodi. Dodajte dve kapi nemačke kamilice, četiri kapi eteričnog ulja slatke narandže i lagano izmešajte. Punite u male posudice i ostavite preko noći da se ohladi.

makonda-tracker