Kako prevazići depresiju tridesetih?

2
Sve je više mladih i uspešnih žena koje su bez partnera ili odgovarajućeg posla. Kada oko tridesete sagledaju problem, hvata ih panika. Psihoterapeut Sanja Perković nudi rešenje

Trideseta godina života predstavlja prekretnicu. Od mladih žena ocekuje se da do tada završe fakultet,nađu posao, grade karijeru,stupe u brak i zasnuju porodicu. Šta se dešava kada stvari ne idu onako kako je planirano? Akoimate trideset godina, a još niste završile fakultet? Ili ste završile fakultet, ali nemate posao? Ili ste našli posao koji ne ispunjava vaše ambicije? Ili ste postigli ono što ste hteli na polju karijere, ali nemate partnera za brak? Dok se u prošlosti od žena ocekivalo da budu dobre domacice, supruge i majke, danas se pred njih postavlja mnogo više zahteva, koje je teško ostvariti. Tada se često javlja osecanje nezadovoljstva, praznine i frustracije, a ponekad to može dovesti i do blažeg ili težeg oblika depresivnog raspoloženja. Što je važniji cilj koji neko želi da ostvari, toliko je jaci intenzitet frustracije ukoliko je osoba u nemogucnosti da ga ostvari. Žena koja procenjuje da nije ostvarila nešto od onoga što je želela, može da ima snažan doživljaj neuspeha, pa čak i osećaj da je promašen slucaj. Svi ovi simptomi mogu biti izraženiji ukoliko nema podršku u najbližem okruženju.

GDE GREŠIMO SA MUŠKARCIMA?

Žene koje imaju trideset godina i ostvarile su se na polju karijere, ali nisu zasnovale porodicu, takođe mogu osećati neprijatna osećanja i okrivljivati sebe zbog toga. Pritisak okruženja se povećava, tako da osim unutrašnjeg, mlade dame često imaju i spoljašnji pritisak da se udaju. U kontaktu sa muškarcima su napete, upoznavanje često poprima oblik procenjivanja da li je ta osoba potencijalni partner, čime se gubi spontanost, a samim tim i mogucnost za dublji kontakt. Žena sebi može da pomogne tako što ce preispitati svoja uverenja. Važno je i da zna zbog cega su joj bitni brak i porodica - da li je to njena autenticna želja ili je više pritisak okoline.

NAUKA NE ZNA ZA GODINE

Žene koje nisu završile fakultet, na početku tridesetih često imaju osećaj kao da ih je vreme pregazilo. Bilo da već imaju porodicu ili su još slobodne, stiču utisak kao da su propustile svoju šansu i da nece stici da nadoknade propušteno. Bitno je da ne odustanu, ako je fakultet koji studiraju onaj koji su želele. Nema pravog vremena za diplomiranje, a ako vam je problem motivacija za ucenje, možete uz pomoc strucne osobe otkloniti ono što vas ometa. Važno je da se nikada ne predajete!

KAKO DO POSLA

Ukoliko je u pitanju zastoj na polju karijere osoba možete potražiti alternativne načine za ispunjenje svojih ambicija, kao što su uključivanje u različite projekte u nevladinom sektoru, otvaranje privatne fi rme, udruživanje sa drugim kolegama koji su takođe nezaposleni ili aktiviranje na polju nekog hobija. Iako je situacija takva da nema mnogo radnih mesta, neka rešenja ipak postoje. Ako ste već dugo bez posla ili niste zadovoljni na radnom mestu vreme  je da pokrenete u sebi preduzetnički duh.

KADA JE VREME ZA POMOĆ

Ako period frustracije i nezadovoljstva dugo traje, nephodno je da spoznate glavni uzrok problema i otkloniti ga. Ako ste depresivni, potišteni i ne vidite izlaz, pravo je vreme da se trgnete i izađete iz zacaranog kruga bezvoljnosti i nezadovoljstva.

makonda-tracker