Sklad vitamina i minerala u spanaću

0
Pop pevačica Madona obožava zdravu ishranu, a na njenom jelevoniku se nekoliko puta nedeljno nalazi spanać.
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Iako se ranije preporučivao najviše deci, spanać zapravo najviše pogoduje starijim ljudima, ali i je i savršen narodni lek za mnoge bolesti, ali isto tako dobro utiče i na prevenciju i očuvanje zdravlja

Sveži listovi spanaća sadrže mnogo hranjivih sastojaka, zbog čega se ovo zeleno povrće ceni i kao lek. Spanać je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, u septembru i oktobru. Ima izražena antioksidativna svojstva, pa pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih i drugih bolesti. Zbog obilja vlakana odličan je za regulisanje probave, a zahvaljujući visokom procentu gvožđa, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi. Bogat je vitaminom A, koji je važan za vid. Nučnici su dokazali da bolje i brže razmišljamo zahvaljujući spanaću. Ovo zdravo povrće štiti i od stresa. Jedan od karotenoida, lutein, poboljšava zdravlje, a posebno je uspešan u borbi protiv katarakte. Spanać sadrži mnogo lekovitih sastojaka, a malo kalorija, i kao antioksidans povoljno utiče na lečenje nekih bolesti i tegoba: alergije, anemija, bolesti zuba i usne duplje, bolesti očiju, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitis, glavobolja i umor, dermatitis, degeneracija mišića, depresija, dijabetes, dijetalna ishrana, ekcem, karcinom prostate, kožne bolesti, neplodnost, opadanje kose, oporavak trudnica...  Spanać se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

 


Dijetetska ishrana

Spanać sadrži u sebi malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka kao što su: bakar, beta-karoten, biljna vlakna, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, gvožđe, jod, lutein, kalcijum, kobalt, magnezijum, natrijum, folna kiselina, fosfor, cink, celuloza... Spanać u sebi sadrži veoma male količine belančevina i ugljenih hidrata. Neke materije iz spanaća mogu usporiti varenje masnoća i prevariti osećaj gladi, pokazuje studija. Iako je želudac još poluprazan, već osećamo da smo siti pa je spanać tako odlična dijetna namirnica koja može pomoći u skidanju suvišnih kilograma... Dobro ga je jesti uz hamburgere, pite i drugu masnu hranu. Osim toga spanać podstiče probavu i pomaže kod probavnih smetnji te podstiče izlučivanje mokraće iz organizma zbog visokog procenta kalijuma. Zato se preporučuje kod bolesti mokraćnih puteva i srca jer rasterećuje rad bubrega i srca te ujedno snižava krvni pritisak.

Saveti

Spanać se koristi kao bareno povrće, dodatak čorbama, dodatak za spravljanje soseva, dodatak pecivu (pite, burek, proja...), ali se može koristiti i presan. Ne preporučuje se dugo čuvanje spanaća u frižideru niti u zamrzivaču, jer stajanjem gubi deo svojih hranljivih sastojaka.

 

Izvor minerala

Spanać - zove se kraljem minerala sa pravim razlogom. Samo u 100g spanaća ima oko 1.400mg mineralnih sastojaka. Nijedna životna namirnica ne može se meriti sa ovom biljkom u pogledu bogatstva magnezijumom. Spanać ima mnogo gvožđa, kalijuma, kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Spanać je takođe bogat vitaminima, naročito vitaminom C. Sadrži i vitamine grupe B.

 

 

makonda-tracker