Story Well Being: Zelena salata – trava mudraca

0
Pamela Andreson poznata je po tome da je vegetarijanka, ali obožava da svaki svoj obrok upotpuni zelenu salatu
Pamela Anderson, Foto: Shutterstock, Profimedia
Pamela Anderson, Foto: Shutterstock, Profimedia

Dok se listovi zelene salate upotrebljavaju u ishrani i najčešće se smatraju prilogom uz jelo, ovo povrće odličan je saveznik u dijetama, ali sve više i u prirodnoj kozmetici.

Salata je dijetalna namirnica koja u kilogramu ima samo 200 kalorija, a njena vlakna pomažu u snižavanju holesterola. Nutricionisti smatraju da je zdravo svakodnevno jesti zelenu salatu, za koju ističu da je najvažnije da se dobro opere. Zelena salata bogata je vlaknima koja pomažu u snižavanju holesterola, a korisna je i kod prevencije zatvora. Jedući salatu osećate se sitijim pa stoga i manje jedete, odnosno mršavite bez izgladnjivanja i mučenja. Ako salata postane sastavni deo jelovnika, najverovatnije ćete za kratko vreme povećati nivo antioksidansa u krvi (vitamina C i E, likopena, folne kiseline, kao i alfa i beta karotena) koji organizam štite od slobodnih radikala. Salata obiluje i različitim mineralima: kalcijum, gvožđe, magnezijum, jod i bakar.  Zbog svega navedenog, pokazalo se kako su ljudi koji jedu puno zelene salate zdraviji i imaju manji rizik od dobijanja raka u području glave i vrata, čak i ako piju i puše. Zbog izuzetno niske kalorijske vrednosti i velike količine vode koju sadrži, zelena salata apsolutni je prvak na listi namirnica koje bi trebali jesti ako želite skinuti kilograme. Tamniji listovi zelene salate imaju više vitamina A i C. Za ljudsko zdravlje podjednako je važno i bogatstvo folnom kiselinom u zelenim listovima.

Trava mudraca

Zelenu salatu jeli su stari Grci i Rimljani, a lekar Hipokrat preporučivao je zelenu salatu – kao lek. Dok su stari Perzijanci znali da salata utiče na dobar san, a to je potvrdio i rimski doktor Galen. Zanimljivo je da su ovu biljku zvali trava mudraca. Osim što utiče na miran i dobar san, zelena salata smanjuje preterane seksualne prohteve. Stoga se ne preporučuje onima kojima je, i bez nje, smanjena seksualna potencija, a za seksom osećaju želju i potrebu. Napetim osobama pod stresom preporučuje se uzimanje zelene salate. Najbolje je salatu jesti uveče, pre spavanja.

 

Recept za salatu

Pri pravilnoj pripremi zelene salate ne stavlja se so jer je u njoj već ima. Dodatno zasoljena salata izaziva povećanu žeđ. Najbolji recept za pripremu zelene salate glasi: obilno maslinovo ulje, vrlo malo soli i listića bosiljka i sve to dobro izmešati. Uživanje salate preporučuje se šećernim bolesnicima te onima koji pate od srčanih ili bubrežnih bolesti.

Maska za suvu kožu

Uzmite četiri velika lista zelene salate. Kuvajte ih u vodi minut, a zatim izvadite iz vode, sitno isecite i stavite između dve gaze. Mlake obloge zelene salate stavite na lice i držite 20 minuta. Nakon skidanja te maske, lice isperite mlakim čajem od kamilice. Spomenutom terapijom koža lica će postati mekana, neće pucati ni biti suva.

 

Losion protiv crvenila kože

Odvojite zelene listove salate i kuvajte ih na vrlo laganoj vatri sat i po vremena. Nakon toga procedite i losion za kožu, posebno za vrat i lice je gotov. Pripremljeni losion od zelene salate može se koristiti dva do tri dana, a čuvati ga na hladnom mestu, u tamnoj boci. Losion od zelene salate smiruje crvenilo kože izazvano sunčanjem ili vetrom, a leči i bubuljice.

 

Ksenija Konić

 

makonda-tracker