Bez obzira na to što ne može da leči bolesti, jabuka važi za jednu od najzdravijih voćki, odlična je u prevenciji, ali i u kozmetici jer na savršen način neguje kožu i kosu.
Jabuka simbol večne mladosti, požude i ljubavi zahvaljujući svojim sastojcima zaista jako zdrava namirnica. Iako jabukama ne možemo izlečiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo sprečiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Jabuka je riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Zavisno od sorte 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10, 9 g ugljenohidrata i 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta - karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalijuma ali i kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Jabuka opskrbljuje organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije. Plod voćke štiti od prehlade, a dokazano je da smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog creva. Takođe štiti i od uticaja štetnih UV-zraka.
Dijetetska ishrana
S obzirom na to da je jabuka puna kalijuma, ona odlično podstiče izlučivanje suvišne tečnosti i zbog toga je odlična u dijetalnoj ishrani. Bogata je vlaknima koja bubre u želucu i stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit, i zbog toga je nezaobilazna u svim dijetama sa ciljem smanjenja kilograma. Takođe, jabuka pozitivno utiče i na funkcionisanje bubrega, jetre i žuči. Kako sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga.
Jabuka kao medikament
Jabuke smanjuju rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti te promena u mozgu izazvanih starenjem. Mozak u dobroj formi drži i sok od jabuka, a pritom je važno da on bude mutan, jer tada sadrži više korisnih stvari od bistrog. Budući da su bogate vlaknima, takođe pomažu pri mršavljenju i održavanju telesne težine jer brzo stvaraju osećaj sitosti, a bez uzimanja gomile kalorija. Ljudi koji pojedu barem jednu jabuku na dan imaju manju mogućnost da obole od dijabetesa tipa 2. Budući da su bogate vlaknima, jabuke sprečavaju nagle promene nivoa šećera u krvi. Zanimljivo je da jabuka sprečava i karijes, iako je važno napomenuti da ona nije zamena za pranje zuba. Jabuke još jačaju i imunitet i sprečavaju pojavu žučnog kamenca. Vlakna iz jabuke pomažu u sprečavanju nakupljanja lošeg holesterola.
Jabuka u kozmetici - Sirova jabuka koristi se samo za normalnu kožu.
Vino od jabuka
Zelene (kisele) jabuke skupiti tek kada padnu sa drveta, očistiti, iseći i izlupati čekićem za meso. Potom staviti u lonac i ostaviti da prokuvaju. Što duže budu stajale biti će kiselije. Nakon toga se presuju i taj sok se opet stavi u neku kacu da odstoji. Po potrebi se još procedi kroz usko sito.
Ksenija Konić