moderno, a tradicionalno

Miris italijanskog juga, ukus koji se ne zaboravlja: Ovo je JEDINI restoran u Srbiji u kom ćete se osetiti kao u Napulju

1

Ukoliko želite da uživate u autentičnim jelima regije Kampanja i juga Apenina, kao što su jedina prava pizza Napoletana, pasta di Gragnano, costiera di Amalfi, limuncello di Sorrento i mnogi drugi, ne morate da idete čak do Napulja. 

foto: Promo
foto: Promo

Restoran „Campania Pizza Gourmet“ na Novom Beogradu jedno je od onih mesta u prestonici koja se jednostavno ne smeju zaobići!

 

Italijanska kuhinja s razlogom spada u najpopularnijie na planeti: obilje začina, šarolikost ponude u vidu jela od testa, plodova mora, kremastih poslastica i specifičan ukus mediteranske tradicije izdvajaju je jasno. Iako je mnogo različitih varijanti ovih specijaliteta na svakom koraku, malo je, ipak, mesta na kojima se može uživati u autentičnim jelima italijanske kuhinje i, posebno, regije Kampanja i juga zemlje.

 

Recept za picu zaštićen sertifikatom <i> Associazione vera pizza napoletana</i>
Recept za picu zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletanafoto: Promo

Međutim, Beograd može da se pohvali jednim takvim restoranom, koji pruža božanstven spoj tradicionalnog i modernog, nudi bogat meni pravih dragulja napolitanske kuhinje, a zanimljivo je da i da jedini u Srbiji ima recept za picu Napoletana zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletana. U pitanju je restoran „Campania Pizza Gourmet“, koji je uz pomoć svog vlasnika Nenada Blaževskog doneo Beograđanima duh Napulja na jedinstven način i otkrio nam svog novi koncept moderne napolitanske picerije.

 

Nenad Blaževski, vlasnik restorana <i> Campania Pizza Gourmet  </i>
Nenad Blaževski, vlasnik restorana Campania Pizza Gourmet foto: Promo

Kada i kako ste došli na ideju da ovakav restoran otvorite u srpskoj prestonici?

 

- Ideja za "Campania pizza gourmet " restoran nastala je kao želja da se autentična jela regije Kampanja i juga Italije prikažu na tradicionalan, ali i moderan način. Odrastao sam uz restoran-piceriju koju su držali moji roditelji, a uz to sam ljubav prema italijanskoj hrani sticao na poslovnim putovanjima po toj zemlji. Posebno me je oduševila hrana u Napulju – tako jednostavna, a puna ukusa. Naročito mi se dopala tamošnja pica jer se razlikovala od svih ostalih koje sam dotad probao. Italiju sam posećivao još kao dete, a kasnije često boravio u njoj poslovno. Najviše sam uživao baš u pici iz napuljske regije. To je bilo posebno jelo, koje se razlikovalo od svih ostalih.

 

Na čemu se zasniva koncept „Campania Pizza Gourmet-a“?

 

- U restoranu Campania Pizza Gourmet možete doživeti gastronomski ugođaj juga Italije, posebno regije Kampanje – Amalfi obale, Napuljskog zaliva i Sorenta, u svakom pogledu.

 

Autentični specijaliteti u restoranu <i>Campania Pizza Gourmet</i>
Autentični specijaliteti u restoranu Campania Pizza Gourmetfoto: Promo

Po čemu su karakteristične namirnice od kojih nastaje pica u Campania restoranu?

 

- Pored originalnih namirnica sa geografskim poreklom iz regije: paradajz sa vulkana pomodorino di Piennolo d.o.p, san marzano, mozzarella di bufola d.o.p, napoli picante salama...Vezan aspekt predstavlja i originalna priprema i prezentacija jela na autentičnim tanjirima eksluzivno pravljenim u mestu Vietri sul Mare za naš restoran. Ono što restoran Campania izdvaja od drugih restorana u kojima se služi italijanska hrana jeste i sertifikat.

 

Recept za picu zaštićen sertifikatom <i> Associazione vera pizza napoletana</i>
Recept za picu zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletanafoto: Promo

Pored kvalitetnih sastojaka i dobrog picajola, ključnu ulogu igra i peć. Po čemu je karakteristična pica peć u restoranu Campania?

 

- Naša pica se priprema na autentičan, tradicionalan način koji je zaštićen sertifikatom Associazione vera pizza napoletana. To znači da se pica peče u zidanoj peći na drva od šamota sa Vezuva, uvezenoj direktno iz Napulja. Brašno je iz poznatog mlina u Salernu koji postoji od 1953. godine, testo koje je nadolazilo 48 sati razvlači se na starinski način, dok se pica peče od 60 do 90 sekundi. Samo na taj način dobija se verace pizza napoletana.

 

 

Kada i kako je vaš restoran svrstan u red malobrojnih sertifikovanih restorana za napolitansku picu?

 

- Pizza Margherita - Napoletana za koju jedino mi u Srbiji imamo sertifikat čuvene asociacije "vera pizza napoletana" za pripremu pizze Napoletane na tradicionalan način koji je zaštićen kod UNESCO organizacije. To podrazumeva pravu napolitansku pizza peć na drva, temperaturu pečenja pizza preko 400 stepeni, vreme pečenja od 60-90 sekundi uz autorizovane sastojke pizze od brašna, paradajza, mozzarele...

 

Koja se sve tradicionalna italijanska jela nalaze na meniju restorana?

 

- Pored raznih vrsta pice, spremamo autentična jela kao što su pasta di Gragnano, pripremljena na mnogo načina i ragu od teletine i divljači; plodove mora spremamo na način costiera di Amalfi, dok su desert, kafa i pića poput dižestiva limuncello di Sorrento rezervisani za kraj obroka.

 

Dezert <i>limuncello di Sorrento</i>
Dezert limuncello di Sorrentofoto: Promo

Osim u tradicionalnoj hrani, gosti restorana mogu uživati i u kvalitetnim italijanskim vinima?

 

- Kod nas možete probati tradicionalna jela prezentovana na moderan način, kombinovana sa vrhunskim vinima, kao što su autohtone sorte Falanghina, Greco di tufo, Aglianico... Iskustvo vrhunske hrane je obogaćeno i ambijentom koji je ukrašen detaljima iz mesta Vietri sul mare, koje se nalazi na amalfijskoj obali.

 

Predivan ambijent u duhu juga Italije
Predivan ambijent u duhu juga Italijefoto: Promo

fŠta je ono najbolje iz ponude što biste izdvojili?

 

- Kao jelo koje je jedinstveno moramo izdvojiti deo "pizza gourmet" pizza koje prestavljaju novi nivo - evoluciju pice kao eksluzivnog jela koje se uparuje uz najbolja italijanska i domaća vina. Kao ponudu imamo posne i vegetarijanske pizze i paste koje su na bazi prvoklasnog paradajza sa Vezuva sa mediteranskim povrćem i ekstra devičanskim maslinovim uljem, koja je i omiljena pizza Novaka Đokovića. Pored toga, svakodnevno imamo u ponudi i bezglutenske paste, kao i bezglutenske pizze po porudžbini.

 

1 / 6 Foto: Promo

 

Ipak, ukus i miris prave napolitanske pice teško je dočarati rečima. Zato vam preporučujemo da posetite "Campania Pizza Gourmet“ i sami se uverite u neprikosnoven kvalitet italijanske kuhinje.

 

Restoran Campania Pizza Gourmet nalazi se u Omladinskih brigada 86, u lokalu 3Đ (West 65). Broj za rezervacije je 0692134842, a više informacija potražite na sajtu Campania, kao i društvenim mrežama restorana - Instagram i Facebook.

Adresa restorana <i>Campania Pizza Gourmet</i>
Adresa restorana Campania Pizza Gourmetfoto: Promo

 

makonda-tracker