Story Well Being: Pokrenite se, budite srećni

0
Dragana Jovanović, life coach za lični razvoj, daje savete za donošenje važnih odluka
Foto: Dalibor Danilović
Foto: Dalibor Danilović

Kada donosimo važne odluke?

Kada osetimo potrebu da budemo srećniji. Ostvarenje te sreće počinje odlukom da se promenimo. Promena je često teška jer nas pomera iz zone u kojoj se osećamo sigurno, ali dokle god krivimo nekoga za to što nam se loše događa, dajemo mu moć da upravlja našom životnom srećom. Možemo da preuzmemo odgovornost za svoje zdravlje, izgled, osećanja i svoje misli. Zato treba da napravite plan.

Od čega početi?

Naše telo je mesto u kome boravi naša duša. Mnoge žene će pre oprati prozore nego što će prošetati ili otići na vežbe. Možete li da se prisetite kako ste se osećali posle nekog dobrog treninga, dobrog plesa ili vođenja ljubavi? Kada našim telom prostruji životna energija, sve se menja, naše misli, osećanja, dobijemo optimizam i snagu da menjamo stvari. Pokret je život! Da bi jedna zdrava odluka kao što je vežbanje opstala, treba da odvojimo malo vremena i odgovorimo na nekoliko pitanja.

Zašto počinjem da treniram?

Ako želida da oslabite, teško da ćete do cilja doći jogom. Ukoliko želite da se oslobodite stresa, teretana je pogrešan izbor. Vi svoju rekreaciju plaćate, to je vaše slobodno vreme - uživajte u tome, napravite od toga ritual. Uklopite ga u vap život tako da nemate izgovor da minirate sami svoje izbore. Vreme kada ćete trenirati, mesto koje je čisto, sa ljubaznim trenerima i društvom koje će vas podržati da opstanete u svojoj odluci, veoma su važni.

Šta daje energiju za pokret? 

Pravilna i izbalansirana ishrana. Hranom unosimo energiju, ali smo često svedoci da ishranu olako shvatamo. Nemojte čekati da počnete da plaćate lekare, uštedite novac i prihvatite činjenicu da je hrana lek. Treba pravilno dozirati i unositi određenim vremenskim razmacima da bi  nam dala zdravlje. Kada unesemo energiju (pravilna ishrana) i kada ona počne da se kreće po telu (trening), tu energiju treba obnavljati. San nas regenneriše,m ali često osetimo u toku dana da treba da dopunimo energiju. Kroz relaksaciju i meditaciju za dvadeset minuta možemo postići efekat četvoročasovnog dubokog sna i osloboditi se stresa. Detoks nam daje bistrinu i u fizičkom i u mentalnom smislu. Kada oslobodimo telo od otrova, misli nam postaju jasnije. A kada izbacimo stare navike, stvaramo prostor da nam u život uđu one koje nam dan čine lepšim.

makonda-tracker