da li ste znali?

SAVETI CVEĆARA ĆE VAM OVE ZIME POMOĆI: Evo na koji način treba da negujete SOBNO cveće!

0

Sve mora biti potaman, kako bi se održalo u životu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Zimi vazduh useled grejanja postaje suv, a tokom dana ima i manje svetlosti. Sve to utiče na biljke, pa im je neophodna adekvatna nega. Evo kojih se pravila cvećari strogo drže i kako neguju biljke tokom hladnijih meseci:

 

1. Temperatura

 

Cveću neće prijati ni previše hladna mesta, ali ni previše visoke temperature. Nagle promene temperature, takođe neće povoljno uticati na cveće. Nikako ih ne držite na mestima gde se pravi promaja ili blizu radijatora. Idealna temepratura je ona između 15°C i 20°C.

 

Saksijskim biljkama, u ovom periodu, obavezno skidajte suve listove kako bi biljka mogla da se razvija.

 

U ovom periodu nije im potrebna ni prihrana. Ovo pravilo važi za sve biljke, osim za ciklame, azaleje i božićni kaktus.

 

2. Osvetljenje

 

Zimi treba voditi računa o potrebama biljaka za prirodnom svetlošću jer im to u zatvorenom prostoru najviše i nedostaje. Držite ih što bliže prozorima.

 

Cveće
foto: Profimedia

 

3. Vlažnost vazduha

 

Zbog grejanja, vazuh postaje suv, a to ne pogoduje cveću. Koristite osveživače vazduha, a možete prskati ujutu i uveče biljke vodom.

 

4. Zalivanje

 

Sobne biljke bolje podnosi suvu zemlju, nego natapanje vodom. Tokom zimskog perioda nema potrebe da se zaliva svakodnevno. Treba sipati vode, tek toliko da zemlja ne bude potpuno suva.

 

S druge strane, one biljke koje cvetaju zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana.

 

5. Presađivanje

 

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanja. Međutim, ako baš neku biljku želite da presadite u drugu saksiju, obavezno nabavite novu zemlju, ali i saksiju veću od prethodne.

 

 

 

makonda-tracker